Ga naar hoofdinhoud

Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid (de melanocyten). Overal in de huid zitten pigmentcellen. In de pigmentcellen wordt een bruin pigment aangemaakt, dit geeft de kleur aan de huid. Dit pigment beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht.

De pigmentcellen zijn gelijkmatig verdeeld over de huid. In moedervlekken liggen veel van deze pigmentcellen in een kluitje bij elkaar. Het melanoom komt met name voor bij mensen met een blanke huid. In Nederland worden per jaar 6700 nieuwe melanomen ontdekt. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 30 en 60 jaar.

Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen (melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel). Soms ontstaat een melanoom in een reeds bestaande moedervlek.

Het melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker omdat het de diepte in kan groeien en kan uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Als dat gebeurt dan is het heel moeilijk te behandelen. Het is dus belangrijk om bij twijfel over moedervlekken en andere pigmentvlekjes zo snel mogelijk naar de huisarts of naar een huidarts te gaan om de plek te laten beoordelen.

Dankzij vroege opsporing, door betere voorlichting aan het publiek, is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste jaren sterk verbeterd.