Ga naar hoofdinhoud

Zelfzorg is een breed begrip dat eigenlijk alles omvat dat een mens nodig heeft om dagelijks te kunnen functioneren. Dit betekent niet alleen de dagelijkse verzorging, maar ook eenvoudige bezigheden zoals de boodschappen doen.

Ieder individu zal zo lang mogelijk zelfstandig willen functioneren. Op het moment dat u behoefte heeft aan ondersteuning kan deze geboden worden door iemand van Zuyderland en/of door een mantelzorger.

Mantelzorg


Een mantelzorger is iemand die langdurig en onbetaald zorgt voor een hulpbehoevende partner, ouder, kind (of een ander familielid), vriend of kennis. Belangrijk aspect is dat de zorg langdurig is. De zorg voor een kind met een griepje valt niet onder mantelzorg. Vaak is mantelzorg iets dat u overkomt doordat er een emotionele  band is met iemand plotseling  zorg nodig heeft. Voor iedereen is mantelzorg dus anders. Een feit dat voor iedereen geldt, is dat u de zorg niet zomaar kunt beëindigen en dat mensen bereid zijn veel tijd te steken in de zorg voor een ander. Zelfs als dat soms bijna 24 uur per dag is. Rond een cliënt kunnen diverse mantelzorgers betrokken zijn en kan de omvang van de mantelzorg verschillen.

Zelfzorgcoach


Indien het in uw situatie aan de orde is kan een zelfzorgcoach van Zuyderland ondersteunen bij het in kaart brengen van activiteiten die u zelf nog kunt. Bovendien kan de zelfzorgcoach ondersteunen bij het aanleren van activiteiten, al dan niet met de hulp van een mantelzorger.