Ga naar hoofdinhoud

Huidkanker is wereldwijd het meest voorkomende type van kanker. Elk jaar stijgt het aantal mensen met huidkanker, 1 op de 8 Nederlanders heeft een vorm van huidkanker. Jaarlijks worden er in Nederland 30.000 nieuwe gevallen vastgesteld.

In de meeste gevallen ontstaat huidkanker als gevolg van overmatige zonblootstelling. Teveel zon beschadigt huidcellen waardoor een rode kleur ontstaat, de zogenaamde zonneverbranding. Op langere termijn kan dit leiden tot het ontstaan van huidkanker. De blootstelling aan UV-straling van de zon en eventueel zonneapparatuur moet bij elkaar opgeteld worden. Vroeger kwam huidkanker met name voor bij oudere personen die voor hun werk veel en langdurig aan de zon blootgesteld waren zoals boeren, tuinders en schippers. Maar tegenwoordig komt huidkanker ook bij de gemiddelde Nederlander op steeds jongere leeftijd voor. Dit komt doordat mensen sinds tientallen jaren vaker en ook langer in de zon komen, massaal op zon- en wintersportvakantie gaan en vaker gebruik maken van zonneapparatuur. Ook kinderen komen veel vaker en ‘bloter’ in de zon dan vroeger. Met name mensen met huidtype 1 en 2 verbranden snel in de zon.

Wist u dat...

  • +/- 37.000 mensen jaarlijks de diagnose huidkanker krijgen en dit aantal elk jaar toeneemt
  • 6800 mensen jaarlijks de diagnose melanoom krijgen
  • Zuyderland een landelijk geregistreerd Mohs' Centrum heeft waarbij met speciale operatiemethoden bepaalde vormen van huidkanker geopereerd worden?
  • Zuyderland een landelijk geregistreerd melanoomcentrum is
Team

Ons team

A. Franssen

Verpleegkundig specialist

drs. M. Heitink

Dermatoloog

A. van den Beuken-Schmeets

Verpleegkundig specialist

drs. P. van Mierlo

Dermatoloog

drs. R. Prevoo

Dermatoloog

dr. R. Beckers

Dermatoloog

dr. M. Ernst

Dermatoloog

dr. J. Kessels

Dermatoloog

drs. C. Sobczak

Dermatoloog