PAG Europese projecten
Vluchtelingen die oorlog of vervolging zijn ontvlucht, proberen hier hun leven weer op te pakken. Zodra ze in de regio zijn gesetteld, willen ze hier een toekomst opbouwen. Ze willen in Nederland, België of Duitsland weer aan het werk, en de meesten zijn zeer gemotiveerd. Met het project ‘In de Zorg – Uit de zorgen’ proberen we hen te begeleiden naar een baan of stage in de zorgsector. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Interreg V-A subsidie) en de Provincie Limburg.
De gezondheidszorg is sterk geïnstitutionaliseerd en aan strakke protocollen gebonden. Daarnaast ondervinden vluchtelingen vaak communicatieproblemen. Je hebt een behoorlijke talenkennis nodig om goed te kunnen communiceren in de zorg. Ook spelen allerlei culturele verschillen, bijvoorbeeld in de omgang tussen mannen en vrouwen.
Erkende vluchtelingen lopen in de maatschappij tegen allerlei obstakels aan. Zeker ook bij het zoeken naar werk in de zorgsector. Tegelijkertijd kampt vooral de VVT met een tekort aan verzorgend, verplegend en ander personeel.
De partners uit Nederlands en Belgisch Limburg en de Städteregion Aachen willen de genoemde obstakels wegnemen door een speciaal op de zorg gericht programma te ontwikkelen met een bemiddelingstraject, (bij)scholing en persoonlijke on-the- job-begeleiding voor vluchtelingen. De ambitie is 380 statushouders toeleiden naar werk in de zorgsector in België, Nederland en Duitsland.
Zuyderland zorgcentra is één van de eindgebruikersorganisaties binnen het project.
Lees meer op de website van het project.
De looptijd van het project is 1 november 2017 – 31 maart 2021.
Een cruciaal aspect van de Virtuele Partner (VSP) is het vermogen om gedrag en emotie te analyseren. Tijdens de communicatie tussen de oudere en de avatar worden gezichtsuitdrukkingen, intonatie en gebaren automatisch geanalyseerd om de juiste reacties en ondersteuning aan de oudere te kunnen geven. De ICT-services ondersteunen de dagelijkse activiteiten op een menselijke manier. Dit stimuleert en motiveert ouderen om actief te blijven. Hierdoor vergroot de zelfstandigheid van de oudere en verbetert het welzijn.
Om te onderzoeken of dit concept voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers, testen honderd ouderen en hun verzorgers/ondersteuners in twee testomgevingen (in Zwitserland en in Orbis Hoogstaete in Sittard) het systeem gedurende een periode van zes maanden.
Meer informatie
Looptijd van het project: 1 december 2013 – 1 december 2016
Het systeem ondersteunt hen bij het behouden, of zelfs vergroten, van de effectiviteit en efficiëntie op het werk. CogniWin is gebaseerd op een innovatief model, dat verschillende cognitieve karakteristieken omarmt. Zo adviseert het systeem welke volgende stap in het softwareprogramma gezet dient te worden als gedetecteerd wordt dat de medewerker twijfelt of hulp nodig heeft.
Daarnaast biedt CogniWin persoonlijk gezondheidsadvies om ongewenste gezondheidssituaties (zoals bijvoorbeeld adviseren om pauze te nemen) op het werk te voorkomen, gebaseerd op metingen van een slimme muis, een oogsensor en gezondheidskarakteristieken die in het systeem zijn opgeslagen.
Meer informatie
Bekijk hier de video van CogniWin
Looptijd van het project: 1 mei 2014- 1 november 2016
De bedoeling is om een betaalbare robot beschikbaar te stellen die in staat is de gewoonten en behoeften van ouderen te herkennen. Hierbij worden er cloud-computing technologieën verkend en ontwikkeld, zodat verschillende robots informatie met elkaar kunnen delen. Hierdoor heeft elke robot de mogelijkheid te profiteren van een collectieve kennis database met service informatie van andere robots.
Een belangrijk voordeel van het GrowMeUp systeem is de mogelijkheid om te ‘groeien’ in de tijd en zich aan te passen aan de veranderende behoefte van de ouderen. Specifiek levert het systeem een intelligente component die in staat is een dialoog aan te gaan met de ouderen, waardoor de interactie met het systeem aantrekkelijker voor hen wordt. Door de dialogen samen te voegen met emoties die tijdens het gesprek herkend zijn, kan het systeem een emotionele band met de oudere opbouwen op dezelfde manier als een mens. Doordat het systeem meerdere interacties onthoudt, kan het bijvoorbeeld leren van voorgaande gesprekken en deze kennis gebruiken in toekomstige dialogen en beslissingen.
De betrokkenheid van ouderen vanaf de eerste fase van het project zorgt ervoor dat de robot informatie uit verschillende contexten begrijpt en combineert voor de ouderen. De robot begrijpt bijvoorbeeld hun emotionele status, dagelijkse gedragsroutine en voorkeuren waarmee hij de oudere stimuleert en motiveert om langer actief te blijven. Op de lange termijn zorgt het systeem voor praktische, psychologische en sociale voordelen die de oudere helpen om langer, onafhankelijk actief te blijven in de eigen woonomgeving, waardoor de kwaliteit van leven wordt verhoogd.
Bekijk hier de video van GrowMeUp
Looptijd van het project: 1 februari 2015 – 1 februari 2017
Het project CaMeLi is net als Co-Living gericht op het welzijn van de zelfstandig wonende oudere. Er wordt gebruikgemaakt van het online sociale netwerk dat in Co-Living gebouwd is, maar gaat een stap verder. In de woning van ouderen worden tablets geïnstalleerd waarop een Virtuele Partner zichtbaar is.
Deze Virtuele Partner ondersteunt en stimuleert de oudere met de uitvoering van zijn of haar dagelijkse activiteiten, zoals maaltijdservice, aanmelden voor activiteiten, hulp in geval van nood, valdetectie, etc.
Looptijd van het project: 1 juni 2013 – 1 december 2015