Kunt u niet meer zelfstandig wonen door ouderdom, ziekte of een handicap? Dan kunt u terecht in een van onze zorgcentra voor verzorgingshuiszorg. U krijgt hulp bij wassen, aankleden, eten en naar bed gaan. Soms is dit voor een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld om te herstellen na een ziekte of een operatie.
In onze zorgcentra worden ook activiteiten georganiseerd en zijn er faciliteiten voor u en waar soms ook de buurtbewoners gebruik van kunnen maken. In sommigen zorgcentra wonen zowel mensen die verzorgingshuiszorg krijgen als mensen die verpleeghuiszorg krijgen.
Verpleeghuiszorg is intensieve zorg en behandeling die nodig is als er ernstige lichamelijke of psychische beperkingen optreden, bijvoorbeeld na een hersenbloeding of bij dementie. Het kan zijn dat deze zorg tijdelijk nodig is om te herstellen of tijdens een vakantie van de mantelzorgers. Het kan ook zijn dat deze zorg blijvend nodig is. In diverse zorgcentra van Zuyderland wordt deze somatische en psychogeriatrische zorg geboden.
In deze zorgcentra werken onder andere verpleegkundigen, verzorgenden, artsen, psychologen, fysiotherapeuten. logopedisten samen om goede zorg te kunnen leveren.
Gezamenlijk eten, een kopje koffie drinken, bewegen, muziekactiviteiten of het volgen van cursussen. Vaak hebben ouderen behoefte aan ontmoeting en activiteiten. Het wijksteunpunt kan aan deze behoefte voldoen. Samen met andere ouderen uit de buurt kunnen senioren die thuis wonen gebruikmaken van een aantal voorzieningen die het wijksteunpunt biedt.
Een wijksteunpunt is een voorziening in de wijk waar ouderen terecht kunnen voor informatie, advies en ontmoeting. Zo kunnen mensen zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam thuis blijven wonen én andere mensen ontmoeten.
In de wijksteunpunten wordt samengewerkt met de gemeente Sittard-Geleen en met Partners in Welzijn (PIW).
Senioren Dagcentrum
Het Senioren Dagcentrum biedt ouderen een zinvolle invulling van de dag aan. Wensen en interesses van de mensen staan centraal. In een plezierige sfeer worden activiteiten aangeboden, waarbij nadrukkelijk een appèl wordt gedaan op wat de mensen zelf (nog) kunnen. Een vast dagritme met structuur en begeleiding zorgt voor herkenbaarheid en voorspelbaarheid. Dit alles draagt bij aan de geborgenheid en veiligheid van onze cliënten.Wilt u meer weten over dagverzorging neem dan contact op met de klantenservice: 088- 458 88 88.
Dagbehandeling
We spreken van ‘dagbehandeling’ als de cliënt enkele dagen van de week overdag het zorgcentrum bezoekt en ‘s nachts en in het weekend gewoon thuis is. Dagbehandeling heeft tot doel de cliënt de zorg te bieden die het mogelijk maakt dat hij/zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Er wordt in overleg met de specialist Ouderengeneeskunde, behandeling, verpleging, verzorging en begeleiding aangeboden. Dagbehandeling kan worden aangeboden voor psychogeriatrische en somatische cliënten.
Zuyderland levert zorg in een aantal complexen met zorgappartementen. In een zorgappartement woont u zelfstandig terwijl u toch gebruik kunt maken van de faciliteiten van een nabijgelegen zorgcentrum. U kunt hierbij denken aan de kapper, pedicure, schoonheidsspecialist en fysiotherapeut. Ook bent u welkom om in het restaurant van het zorgcentrum te komen eten of deel te nemen aan een activiteit. De mate waarin u als bewoner van een zorgappartement gebruikt maakt van al deze mogelijkheden is afhankelijk van uw behoefte en de indicatiestelling.
De zorgappartementen worden verhuurd door een woningcorporatie. De wachtlijst is in het beheer van Zuyderland Klantenservice, te bereiken op telefoonnummer 088 – 458 8888.
Op deze locaties van Zuyderland bevinden zich de volgende zorgappartementen:
- Glana: zorgappartementen Daniken
- Hoogstaete: zorgappartementen Greenparc, Springfield en Silverstaete
- Aldenhof: zorgappartementen Aldenhof
- de Baenje: zorgappartementen Baenjehof, Hub Dassenplein, Putpoort, Gelderhof, Kollenbergerhof en Odasingel
- de Egthe: zorgappartementen De Egthe, Noorderpoort, ‘t Thaal
- Vastrada: zorgappartementen Vastrada
Veel van onze zorgcentra bieden zorg volgens het principe van kleinschalig wonen. Dit is zorg die geboden wordt aan de bewoners van kleine woonvormen binnen een zorgcentrum. Zes bewoners delen onder begeleiding van een verzorgende een woning, waarbij ze een eigen slaapkamer hebben en een gezamenlijke woonkamer en keuken. De bewoners vormen samen een huishouden en worden naar vermogen betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen. We creëren zo een huiselijke en vertrouwde omgeving. Fijn voor onze bewoners, maar zeker ook voor de familieleden.
Deskundige hulp en begeleiding zijn altijd noodzakelijk: ook als genezing niet meer mogelijk is. Zuyderland beschikt over twee hospices waar mensen in een huiselijke sfeer de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen: Hospice Daniken (Geleen) en Hospice Mariaveld (Susteren). In deze twee hospices kunt u 24 uur per dag een beroep doen op een multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in palliatieve terminale zorg.
Kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven
Uw lichamelijke, emotionele, sociale en spirituele behoeften staan voortdurend bij ons centraal. Onze zorg richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de tijd die nog rest én op de kwaliteit van sterven. Dankzij onze teams, bestaande uit gespecialiseerde verzorgenden en verpleegkundigen proberen we uw lijden zoveel mogelijk te verzachten. Hierbij is de ondersteuning van een team enthousiaste vrijwilligers onmisbaar.