Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouw Parc Glana

Op het terrein van zorgcentrum Glana in Geleen ontwikkelt Zuyderland de komende jaren een nieuw gebied voor wonen en zorg. Een omvangrijk project dat in 2025 helemaal klaar moet zijn.

Het park

In het park aan de Liennaertsstraat realiseert Zuyderland in samenwerking met Wonen Zuid negen zorgwoningen voor 124 mensen met dementie en ouderen die vanwege lichamelijke beperkingen extra zorg nodig hebben. Ouderen wonen er in een kleinschalige woonvorm en kunnen genieten van de parkachtige omgeving. Dankzij de inzet van nieuwe technologie en de aanleg van natuurlijke afscheidingen is dat juist ook mogelijk voor bewoners met dementie. Het contact met de omgeving is voor onze bewoners belangrijk. Het park blijft overdag dan ook openbaar toegankelijk.

De eerste woningen worden half juni 2021 in gebruik genomen.

Renovatie Sint Jan

Het huidige gebouw Sint Jan wordt gerenoveerd zodat het zeker weer twintig jaar mee kan. Ook het woonconcept verandert. Zo krijgen de drie afdelingen, waar ieder afzonderlijk dertig cliënten wonen, allemaal een extra woonkamer. Dat betekent voor bewoners meer rust en ruimte. Het gebouw krijgt bovendien balkons zodat ook bewoners die hier wonen van het groene uitzicht kunnen genieten.

Nieuw middengebied

Een deel van het bestaande gebouw, in de omgeving bekend als Sint Odilia, en het naastgelegen hospice worden gesloopt. Op het terrein dat vrij komt, wordt een nieuw gebouw gerealiseerd met een restaurant, een winkel, kapper en bijvoorbeeld ruimtes voor activiteiten en werkplekken.

Hospice

Zuyderland bouwt in het park ook een nieuw hospice. Mensen in de laatste fase van hun leven kunnen daar in een warme, huiselijke omgeving verblijven. De tien kamers zijn licht en ruim en familie/naasten kunnen blijven logeren. Het omliggende park zorgt er voor dat cliënten in nauw contact staan met de natuur. Het nieuwe hospice wordt eind 2021 in gebruik genomen.

Hanneke Hoen, regiomanager

‘Parc Glana is een bijzonder concept. Mensen met dementie lopen graag en veel, maar verblijven voor hun eigen veiligheid doorgaans op een gesloten afdeling. Dankzij nieuwe technologie In Parc Glana staan alle deuren dankzij nieuwe technologie straks open. Dat feit brengt veel rust. Bewoners kunnen wanneer ze daar zelf zin in hebben naar buiten, wandelen en in alle vrijheid genieten van de buitenlucht. Die vrijheid in combinatie met dit mooie park heb ik echt nog nergens in Nederland gezien.’

Leuk om te weten...

  • ​​​​​​​Parc Glana is openbaar toegankelijk en autovrij
  • ​​​​​​​Het park is 8,6 hectare
  • Op het gehele terrein van Glana wonen straks 350 cliënten
  • 650 medewerkers staan dag en nacht voor hen klaar