Ga naar hoofdinhoud

Verpleegkundig specialist / Physician Assistant

De verpleegkundig specialist (VS) en de physician assistant (PA) zijn (relatief) nieuwe beroepen in de zorg. Met de inzet van de VS en de PA worden taken van bijvoorbeeld artsen en medisch specialisten overgenomen. Niet alleen ziekenhuizen maken gebruik van de VS en de PA, maar ook de huisartsenzorg, thuiszorg, GGZ-instellingen en verpleeghuizen.

Verpleegkundig Specialist

Verpleegkundig specialist is een wettelijk erkend beroep binnen de verpleegkunde, met een eigen register.

Een VS heeft een brede verpleegkundige kennis en vaardigheden. Bij een VS staat het klinisch handelen centraal. Je geeft zelfstandig vorm aan het zorgproces van een omschreven groep patiënten. Je gaat met hen een zelfstandige behandelrelatie aan. Je biedt hiertoe, naast complexe evidence-based verpleegkundige specialistische zorg, geprotocolleerde geneeskundige zorg binnen je eigen deskundigheidsgebied.

Onder bepaalde voorwaarden ben je wettelijk bevoegd tot het zelfstandig indiceren en het uitvoeren van voorbehouden handelingen, waaronder ook het voorschrijven van geneesmiddelen.

Kijk voor meer info over de opleiding Master Advanced Nursing Practice op de website van Zuyd

Physician Assistant

Physician assistant is een wettelijk erkend beroep met een eigen register.

Een PA heeft een brede medische kennis en vaardigheden. De PA is toegespitst op een deelgebied van de geneeskunde en kan hierdoor de artsen binnen een afdeling ondersteunen. Als PA werk je binnen het medisch domein en vervang je specialisme breed de medisch specialist bij patiënten met veel voorkomende aandoeningen.

Onder bepaalde voorwaarden ben je wettelijk bevoegd tot het zelfstandig diagnosticeren, onderzoeken, het uitvoeren van voorbehouden medische handelingen en het voorschrijven van geneesmiddelen.

Kijk voor meer info over de opleiding Physician Assistant op de website van HAN

Kijk voor meer info over de opleiding Physician Assistant – Klinisch Verloskundige op de website van Hogeschool Rotterdam