Ga naar hoofdinhoud

Obesitas: wat is het probleem en wat kunnen we eraan doen?

Geachte collegae,

Hierbij willen wij u van harte uitnodigen voor het symposium “Obesitas: wat is het probleem en wat kunnen we eraan doen?” in de Hof van GAIA op dinsdag 29 januari 2019 van 17.30 tot 20.30.

Obesitas (en de hieraan gerelateerde co-morbiditeit zoals o.a. diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie, slaapapneu en gewrichtsklachten) is in de westerse wereld het gezondheidsprobleem met de grootste toename in de afgelopen jaren. In Nederland heeft op dit moment circa 50% van de inwoners boven de 18 jaar overgewicht (BMI >25) en is dus te zwaar. Het percentage Nederlanders met obesitas (BMI >30) varieert per regio tussen de 10 en 17 procent. Het directe adherentie gebied van het Zuyderland MC (GGD regio Zuid-Limburg) is de regio met het hoogste percentage obese inwoners van Nederland met een percentage van bijna 17%. Het is dan ook een probleem waar u allen in uw dagelijkse praktijk mee geconfronteerd wordt. Er bestaan echter nog een aantal taboes op dit onderwerp alsmede onduidelijkheden over de behandeling van deze belangrijke gezondheidsbedreiging.

Gedurende dit symposium zal Obesitas centraal staan en van verschillende kanten worden belicht. Allereerst zal een van de huisartsen uit de regio een overzicht geven van de omvang van het probleem obesitas in zijn praktijk. Vervolgens wordt er een overzicht gegeven van de aan obesitas gerelateerde co-morbiditeit en de hiermee samenhangende uitdagingen. Tenslotte wordt een overzicht gegeven van de verschillende behandelopties voor obesitas. De avond is specifiek gericht op de problemen van obesitas waarmee patiënten zich in de huisartsenpraktijk presenteren. Wij denken hiermee een interessant programma te hebben samengesteld voor eenieder die met Obesitas wordt geconfronteerd en meer wil weten over de behandeling van deze soms zeer uitdagende patiëntengroep.

Wij hopen u dan ook van harte in grote getallen te mogen verwelkomen op 29 januari in de Hof van GAIA!

Namens de organisatie ,
Evert-Jan Boerma, Bariatrisch chirurg