MCC Omnes
MCC Omnes is een motor van verbetering en vernieuwing in de zorg in de regio Westelijke Mijnstreek. MCC Omnes wilt vanuit kennis diagnostiek op een zinnige en zuinige manier gebruiken. We vinden het belangrijk dat het verwachte aantal aangevraagde onderzoeken en verwijzingen toetsbaar is.
HuisartsenOZL
In oostelijk Zuid-Limburg hebben 131 huisartsen zich verenigd in de zorggroep HuisartsenOZL. Deze zorgorganisatie voor en door huisartsen regelt de 24/7-uurs huisartsenzorg voor de inwoners via één centraal loket.
Wat is Eerstelijnsverblijf?
Wanneer u door medische redenen, bijvoorbeeld door herstel van een heup-, knieoperatie of longontsteking, tijdelijk niet thuis kunt wonen, kunt u in aanmerking komen voor een Eerstelijnsverblijf (ELV) indicatie.
ELV is een medisch noodzakelijk, kortdurend verblijf in een zorginstelling gedurende een aantal weken tot maximaal 3 maanden, met als uitgangspunt terugkeer naar huis.
ELV wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet via uw zorgverzekeraar. ELV gaat dus van uw verplichte eigen risico af.
Hoe komt u in aanmerking voor ELV?
Een indicatie voor ELV wordt verstrekt door de medisch specialist in het ziekenhuis, de huisarts of wijkverpleegkundige. Deze indicatie heeft u nodig om in aanmerking te komen voor een ELV. Afhankelijk van de indicatie (laag- of hoog complex) is respectievelijk de huisarts en de Specialist Ouderengeneeskunde verantwoordelijk voor de zorgverlening.
Eerstelijnsverblijf in Olympiastaete
Zuyderland Zorgcentra heeft op locatie Olympiastaete een speciale afdeling ingericht voor ELV. Een vast multidisciplinair team, gespecialiseerd in complexe, kortdurende opnames staat voor u klaar. Afhankelijk van uw indicatie worden verschillende disciplines bij uw opname en behandeling betrokken.
In Olympiastaete heeft u een gemeubileerd 1-persoonsappartement ter beschikking met zit-slaapruimte en eigen sanitaire voorzieningen. Er is 24-7 zorgpersoneel aanwezig, maaltijden zijn inbegrepen en er zijn ruime bezoek mogelijkheden.
Zuyderland houdt MCC Omnes en HuisartsenOZL maandelijks op de hoogte middels nieuwsbrieven.
Aanmelden via Zorgdomein
U kunt aanmelden via Zorgdomein. Om vertraging te voorkomen vragen wij u, vóórdat u aanmeldt, samen met uw cliënt na te gaan welke GGZ behandelgeschiedenis relevant is om mee te sturen met de verwijzing via Zorgdomein (uploaden).
Huisartsen en andere erkende verwijzers die niet zijn aangesloten bij Zorgdomein
U kunt aanmelden middels een verwijsbrief. Wij verzoeken u om, behalve de gebruikelijke gegevens van de cliënt de relevante GGZ behandelgeschiedenis en het recente beloop en medicatiegebruik toe te voegen aan de verwijsbrief. Het is ook belangrijk dat er in de verwijsbrief de vermoedelijke GGZ-diagnose staat én uw handtekening met AGB-code. Gaarne aangeven of het om specialistische GGZ of om Generalistische Basis GGZ gaat.
N.B. Verwijzers uit het buitenland hoeven geen AGB-code toe te voegen.
Ons postadres: Zuyderland GGZ Postbus 5500 6130 MB Sittard-Geleen
Kind & Adolescent
Tussen 09.00 uur en 13.00 uur is een professional telefonisch bereikbaar voor overleg of consultatievragen.
Telefoon: 088 – 459 03 40, fax: 088 – 459 03 05.
Volwassenen
Tussen 09.00 uur en 13.00 uur is een professional telefonisch bereikbaar voor overleg of consultatievragen.
Telefoon: 088 – 459 93 93, fax: 088 – 459 93 86.
Ouderen
Tussen 09.00 uur en 17.00 uur is een professional telefonisch bereikbaar voor overleg of consultatievragen.
Telefoon: 088 – 459 93 93, fax: 088 – 459 88 59.
- Klinisch Chemisch & Hematologisch Laboratorium
- Klinisch Farmacologisch en Toxicologisch Laboratorium
- Klinische Pathologie
- Medische Microbiologie
- Cyberlab
- Laboview
- Aanvraagformulieren
- Bestelformulieren
Professionals in de zorg rondom kwetsbare ouderen worden steeds vaker geconfronteerd met complexe vraagstukken. Om huisartsen en medisch specialisten te ondersteunen, beschikt Zuyderland over een Ambulant Consultteam Ouderenzorg.
Dit multidisciplinaire team, dat bestaat uit specialisten ouderengeneeskunde, GZ-psychologen en verpleegkundig consulenten, ondersteunt huisartsen en medisch specialisten die te maken hebben met complexe casussen rondom kwetsbare ouderen.
Het consultteam bezoekt ouderen in hun eigen huis of het verzorgingshuis, maar kan ook telefonisch geraadpleegd worden. Het team biedt snel adequate deskundigheid op het gebied van:
- Meekijkconsult/ diagnostiek t.b.v. psychogeriatrische en/of somatische kwetsbare ouderen
- Eenmalig Geriatrisch Assessment
- Polyfarmacie
- Diagnostiek en behandeling door GZ-psycholoog
- Analyse juiste zorgsetting
- Complexe Wondzorg
Verwijzen
Verwijzing verloopt via zorgdomein:
Verwijsafspraak Consultatie Telefonisch en of Huisbezoek Specialist Ouderengeneeskunde à Verblijf en wonen; Overige zorgvragen / Verpleging en verzorging; Complexe gezondheidsproblemen, Overige zorgvragen
Regio Echt-Susteren Specialist ouderengeneeskunde drs. Willy Drummen-Sikma tel: 06 22356108 E: wi.sikma@zuyderland.nl |
|
Zorgconsulent Monique Pesgens-Diederen tel: 06 12414479 E: m.pesgens@zuyderland.nl |
|
Regio Born-Sittard Specialist ouderengeneeskunde drs. Mathieu Prevoo tel: 06 12176939 E: m.prevoo@zuyderland.nl |
|
Zorgconsulent Clementine Claessen tel: 06 12011712 E: cl.claessen@zuyderland.nl |
|
GZ-psychologen Maaike van Kordenoordt tel: 06 57134915 |
|
Jorn Jongen tel: 06-27111954 |
|
Regio Geleen-Stein Specialist ouderengeneeskunde drs. Inge van Es tel: 06 12404754 E: i.vanes@zuyderland.nl |
|
Zorgconsulent Clementine Claessen tel: 06 12011712 E: cl.claessen@zuyderland.nl |
|
GZ-psycholoog Fenne Belt tel: 06 82415807 |
De regio’s Westelijk Mijnstreek (WM) en Oostelijk Zuid-Limburg (OZL) hebben de triple aim gedachte hoog in het vaandel staan. Doelmatig voorschrijven van medicijnen draagt hieraan in belangrijke mate bij.
In 2014 en 2015 zijn in het farmacieproject (met name gericht op statines) in beide regio’s goede ervaringen opgedaan met formulariumafspraken en samenwerking tussen huisarts, apotheker en specialist. Om doelmatige farmacotherapeutische zorg met behoud van kwaliteit regionaal te borgen en verder te ontwikkelen is besloten om een transmuraal formularium en een formulariumcommissie op te zetten voor WM, Echt en OZL samen. Ondersteund door slimme ICT ondersteuning voor huisartsen en specialisten om alle formulariumafspraken in onder te brengen en actueel te houden. En indien nodig bijbehorende beloningsindicatoren.
De implementatie voor een succesvolle uitrol en uitvoer kan per regio verschillen. Daar waar men samen kan optrekken doet men dit. Daar waar regionale nuanceringen nodig zijn, worden deze aangebracht. Uiteraard is dit alleen van toepassing op basis van valide argumenten en wordt gestreefd naar een uitrol die in beide regio’s kan worden geïmplementeerd.
Meer informatie en actuele stand van zaken over het MIJN.streek formularium vindt u op de site van MCC Omnes onder categorie Apotheek.
Uitgebreide informatie Trombosedienst voor professionals
Revalidatie arts
De doelgroep van patiënten die aanmerking zouden kunnen komen voor een reva-IC opname betreft globaal gezien de patiënt die een revalidatietraject tegemoet gaat, maar nog net niet “IC-klaar” is.
Het doel van de reva-IC zou gezien kunnen worden als tweeledig:
- Het verhogen van de belastbaarheid van de patient, om deze zo optimaal mogelijk door te laten stromen naar het vervolg revalidatietraject. Waarbij tevens bekend is dat m.n. vroegtijdig mobiliseren een gunstig effect heeft op het afbouwen van de beademing.
- Terugredenerend vanuit het PICS: het voorkomen / minimaliseren van (secundaire) nadelige gevolgen van de IC opname (denk aan ICU acquired weakness, psychologische / cognitieve problemen), waarbij er dus reeds in een voeg stadium ook al aandacht is voor zaken als dagstructuur, opbouw activiteiten (bv ADL), systeem / omgeving, communicatie.
De patiënt wordt samenvattend zo goed mogelijk voorbereid op het revalidatietraject dat komen gaat, door dit als het ware al op IC in te zetten. Hierbij wordt dan ook gestreefd naar directe doorstroom vanuit de reva-IC naar het te volgen revalidatietraject.
Psychologie
Tijdens opname op de intensive care is het van groot belang om psychische en cognitieve klachten in een vroeg stadium te onderkennen en te behandelen. Acute stressklachten, slaapproblemen en gevoelens van angst of depressie zijn van invloed op het herstelproces en de opname en zijn belangrijke voorspellers van het post intensive care syndroom. Diagnostiek ten aanzien van het cognitief functioneren geeft de cognitieve beperkingen en stoornissen weer van een patiënt en geeft richting aan de mogelijkheden voor revalidatie.
Oncologiepatiënten met psychosociale problematiek, kunnen worden verwezen tijdens alle fasen van het ziekteproces. Verwijzing naar de polikliniek gebeurt door de behandelend specialist, huisarts of naar aanleiding van de Oncoscreening die aangereikt is door de verpleegkundige of uw specialist.
Aanmelding geschiedt altijd via verwijzing van de specialist of via de huisarts, volgens de huidige regelgeving.
U kunt uw patiënt aanmelden via SAP of via het zorgdomein.
Afspraak maken en contact
Wilt u een afspraak maken met een van de behandelaren van Aesclepios of bent u verhinderd?
Dan kunt u tijdens kantooruren , tussen 8.30 tot 17.00 uur, contact opnemen met:
Zuyderland MC, locatie Heerlen
Afdeling Maatschappelijk Werk:
088-4596490
Afdeling Medische en Klinische Psychologie:
088-4596490
Afdeling Psychiatrie:
088-4596490
Zuyderland MC, locatie Sittard
Afdeling Maatschappelijk werk:
088-4597730
Afdeling Medische en Klinische psychologie:
088-4597837
Zuyderland Medisch Centrum, locatie Kerkrade
Afdeling Medische en Klinische Psychologie:
088-4590278
Paul Kuipers, senior beleidsadviseur Transmurale Zorg
088 – 459 7576 | M 06 – 30722506 | p.kuipers@zuyderland.nl
Carla Peeters, senior beleidsadviseur Transmurale Zorg
088 – 459 7576 | M 06 – 46015579 | ca.peeters@zuyderland.nl