- Zuyderland
- Veelgestelde vragen Vaccinaties Covid-19
Veelgestelde vragen Vaccinaties Covid-19
Iedereen, jong, oud, gezond en kwetsbaar, moet zo gezond en veilig mogelijk kunnen leven. Om dat weer meer mogelijk te maken, moeten we met elkaar corona onder controle krijgen. Als veel mensen zich laten vaccineren kan het leven in het verpleeghuis en daarbuiten op termijn weer iets normaler worden. Als jij je laat vaccineren, lever jij daar een belangrijke bijdrage aan.
Bronnen:
Ook als je corona hebt gehad, is het zinvol om de vaccinatie te halen. Het is namelijk niet duidelijk hoe lang bescherming na een eerder doorgemaakte infectie aanhoudt en hoe hoog het antistofniveau moet zijn om ziekte te voorkomen. Wel dien je minimaal 4 weken te wachten vanaf de het moment dat je positief werd getest.
Bronnen:
Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Het Europese medicijnagentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen of een vaccin tegen corona veilig en effectief is. Dit gebeurt bij elk vaccin in Nederland. Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt deze niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van een vaccin. De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat zijn bekende bijwerkingen van veel vaccinaties. De kans dat er onbekende bijwerkingen optreden na vaccinatie tegen het coronavirus is zeer klein, maar niet uit te sluiten.
De Universiteit van Nederland maakte een verhelderend filmpje over de veiligheid, betrouwbaarheid en werkbaarheid van het Pfizer/BioNTech vaccin:
Omdat er in het begin niet genoeg vaccins voor iedereen zijn, is er een indeling gemaakt wie als eerste in aanmerking komen voor het beschikbare vaccin. De vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid is gericht op het beschermen van de mensen die het meest kwetsbaar zijn.
Onderstaande groepen worden als eerste gevaccineerd:
- Medewerkers uit de acute zorg
- Zorgmedewerkers van verpleeghuizen
- Zorgmedewerkers uit de gehandicaptenzorg
- Zorgmedewerkers wijkverpleging en WMO-ondersteuning
- Bewoners verpleeghuizen en kleinschalige locaties
- Mensen met een verstandelijke beperking in een instelling.
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/eerste-vaccinaties-coronavaccin
Vanaf maandag 18 januari start de coronavaccinatie van bewoners in de eerste verpleeghuizen in Nederland. Hiervoor zijn 12 zorgaanbieders in het land geselecteerd. Zuyderland is niet geselecteerd in deze eerste tranche. Dat betekent dat we deze week nog niet starten met vaccineren van de bewoners van de zorgcentra.
Bij Zuyderland Zorgcentra start het vaccineren van de verpleeghuiscliënten op maandag 25 januari. Deze week worden de laatste voorbereidingen getroffen. Vaccineren is uiteraard vrijwillig. Voordat het vaccineren begint, zal bij iedere bewoner of zijn beslissingsbevoegde om toestemming worden gevraagd.
Dit zijn bij Zuyderland verpleegkundigen en artsen op de intensive care en de spoedeisende hulp en alle zorgmedewerkers in de zorgcentra van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten. Stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder. Medewerkers uit de acute zorg en zorgmedewerkers met direct clientcontact in de verpleeghuiszorg (Zuyderland Zorgcentra) ontvangen als eerste een uitnodiging. Kort daarna medewerkers werkzaam binnen de wijkverpleging (Zuyderland Thuiszorg) en Wmo ondersteuning (Zuyderland Huishoudelijke Hulp).
Bron: www.actiz.nl
Nee, mantelzorgers en vrijwilligers komen niet als eerste in aanmerking voor een vaccin tegen COVID-19.
Bron: www.actiz.nl
Zuyderland stuurt medewerkers vanaf 4 januari een uitnodigingsbrief, wanneer ze in aanmerking komen om zich te laten vaccineren. In de uitnodigingsbrief, die op naam wordt toegestuurd, is een centraal telefoonnummer vermeld. Medewerkers kunnen een afspraak maken bij één van de 25 GGD locaties in Nederland. Het gaat daarbij om twee afspraken: een afspraak voor een eerste vaccinatie en een afspraak voor een tweede vaccinatie drie weken later.
Ja, de vaccinatie is vrijwillig. Iedereen, dus ook zorgmedewerkers, heeft grondrechten (onaantastbaarheid van het lichaam en vrijheid van religie en geweten) en er is geen wet die een inbreuk op deze grondrechten rechtvaardigt. Dat betekent dat de vrije keuze van zorgmedewerkers om zich al dan niet te laten vaccineren niet mag/kan worden beperkt. Arbeidsrechtelijke consequenties als vaccinatie wordt geweigerd, zijn dan ook niet aan de orde. Zorgmedewerkers kunnen met het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen nog steeds hun werk verrichten.
Bron: www.actiz.nl
Het gebruik van PBM blijft vooralsnog nodig. Zuyderland zal, ongeacht de keuze van een werknemer om zich wel/niet te laten vaccineren, voldoende maatregelen en voorzieningen blijven treffen ter voorkoming of beperking van de kans op besmetting met COVID-19. De werknemer zal, zolang niet helder is dat met het Pfizer-vaccin besmetting van anderen wordt voorkomen, nog steeds, volgens de richtlijn(en) van het RIVM, met PBM moeten werken.
Bron: www.actiz.nl
Als je gevaccineerd bent, is de kans groot dat je niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het vaccin van BioNTech/Pfizer de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Andere coronavaccins zeggen tot 90% bescherming te bieden.
Op dit moment weten we nog niet of je anderen kunt besmetten als je bent gevaccineerd. Komende tijd wordt dat beter onderzocht.
Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet thuisblijven en zich laten testen als diegene klachten heeft die passen bij corona. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook is nog niet bekend hoe lang het vaccin werkt. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat je thuisblijft en je laat testen bij klachten die bij corona passen.
Als je binnen een of twee dagen na de vaccinatie last krijgt van milde klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en verhoging kan dit een bijwerking van de vaccinatie zijn. De bijwerkingen gaan binnen enkele dagen over. Heb je naast deze milde klachten óók andere klachten die passen bij corona (zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid of reuk- of smaakverlies)? Of heb je hebt contact gehad met iemand met corona? Laat je dan testen.