Ga naar hoofdinhoud

Wat weet jij eigenlijk over hoofdpijn?

Dr. Koehler, neuroloog in Zuyderland, over de feiten en fabels.

Hoofdpijn kan ontstaan door langdurig gebruik van pijnstillers.
Feit
Gebruik je langer dan drie maanden op meer dan 15 dagen per maand pijnstillers in verband met hoofdpijn? Dan loop je de kans om een zogenaamde medicatie-afhankelijke hoofdpijn te ontwikkelen. Dit type hoofdpijn komt in sommige bevolkingsgroepen voor bij 2% van de mensen. Het gaat dus niet om de hoeveelheid die je slikt, maar de regelmaat waarmee je slikt.

Voor hoofdpijn is altijd een oorzaak aan te wijzen.
Fabel
Langdurige hoofdpijn kan veroorzaakt worden door gebruik van teveel pijnstillers die je gebruikt in verband met hoofdpijn. Is dit niet het geval, dan zal de huisarts of de medisch specialist binnen Zuyderland uitzoeken of de hoofdpijn veroorzaakt wordt door een ziekte. In de meeste gevallen is er gelukkig geen sprake van een ernstige onderliggende ziekte van de hersenen.

Alcoholhoudende dranken kunnen hoofdpijn uitlokken.
Feit
Alcoholhoudende dranken kunnen uitlokkers zijn van met name clusterhoofdpijn (tijdens de clusterfase) of (bij sommige personen) migraine.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn uitlokken.
Fabel
Van voeding is niet bewezen dat dit hoofdpijn kan uitlokken. Wanneer je vermoedt dat voeding een rol speelt kun je een dagboek bijhouden van wat je eet en drinkt om te kijken of er inderdaad een relatie bestaat. Meestal blijkt dit echter op toeval te berusten.

Zuyderland is een hoofdpijncentrum.
Feit
Zuyderland is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijn Centra (VNHC). De vereniging bestaat momenteel uit 40 hoofdpijncentra verdeeld over het hele land. In deze hoofdpijncentra zijn neurologen werkzaam met speciaal aandachtsgebied hoofdpijn.

Hoofdpijn en migraine is hetzelfde
Fabel
Migraine is een vorm van hoofdpijn, maar hoofdpijn is niet altijd migraine. Sommige vormen van migraine verlopen soms zonder hoofdpijn. Als hoofdpijn een briesje is, is migraine een storm. Een aanval blaast mensen omver en patiënten kunnen, onbehandeld, vaak niet anders dan in bed liggen met de gordijnen dicht.

Sommige mensen kunnen een migraineaanval wel twee dagen van tevoren voelen aankomen.
Feit
Ongeveer één op de vijf mensen kunnen een migraineaanval tussen twee dagen en twee uur van tevoren voelen aankomen. Zij zijn dan bijvoorbeeld meer prikkelbaar of hebben trek in bepaald voedsel.

Een migraineaanval duurt maximaal acht uur.
Fabel
Een migraineaanval kan tussen de vier uur en drie dagen duren. De meeste mensen met migraine hebben één of meer aanvallen per maand.

Migraine kan erfelijk zijn.
Feit
De oorzaak van migraine is niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Een daarvan is erfelijke aanleg. Een erfelijke vorm van migraine is de zeldzame familiaire hemiplegische migraine.

Mannen hebben vaker clusterhoofdpijn van vrouwen.
Feit
Clusterhoofdpijn is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn en komt meer bij mannen voor, hoewel de verhouding de laatste jaren aan het verschuiven is (mogelijk mede omdat veel van deze mensen roker of ex-roker zijn). De oorzaak van clusterhoofdpijn is ondanks veel medisch onderzoek niet bekend.