Ga naar hoofdinhoud

Drie vragen aan… de Hartrevalidatie

Januari staat bij Zuyderland in het teken van ‘lekker in je vel’. Een van de onderdelen van de afdeling Cardiologie is de hartrevalidatie. De hartrevalidatieverpleegkundigen helpen patiënten weer op weg na een hart-gerelateerde aandoening, zoals een infarct, hartritmestoornis of dotterbehandeling. Daarom deze week: drie vragen aan… de Hartrevalidatie.

Wat heeft een hartpatiënt aan de hartrevalidatie?
De hartrevalidatie vormt de schakel tussen het beleid dat de arts vaststelt en de dagelijkse praktijk van de patiënt. Bijna alle patiënten vinden het moeilijk om zelf deze vertaalslag te maken. Binnen de hartrevalidatie worden patiënten begeleid bij het opbouwen van conditie na een hart-gerelateerde aandoening. Ook krijgen ze hulp bij het ombuigen van ongezonde gewoontes naar een gezonde leefstijl. Maar het grootste voordeel is waarschijnlijk het contact dat patiënten hebben met lotgenoten. Ervaren dat je niet alleen staat voor bepaalde uitdagingen en merken dat anderen zich hetzelfde voelen, helpt echt!

Hoe ziet een dag van de hartrevalidatieverpleegkundige eruit?
Onze dag start op de verpleegafdeling Cardiologie. Wij bezoeken nieuwe patiënten en geven kort informatie over de mogelijkheden van hartrevalidatie, zodat zij kunnen besluiten of zij willen deelnemen aan ons traject. Vervolgens hebben wij een telefonisch spreekuur voor hartrevalidatiepatiënten. De rest van onze dag is grotendeels gevuld met intakegesprekken voor nieuwe patiënten en telefonische nazorg. Ook bezoeken wij zoveel mogelijk fysiotherapie-groepen om eventuele vragen van patiënten te beantwoorden. Wekelijks organiseren wij een informatiebijeenkomst waar wij samen met een deskundige medische, maatschappelijke of psychische zaken gerelateerd aan hartaandoeningen bespreken. Ook gezonde voeding komt tijdens deze bijeenkomsten aan bod. Tenslotte hebben wij wekelijks overleg met het volledige team dat bij de hartrevalidatie betrokken is. Door gezamenlijk te overleggen kunnen eventuele vragen adequaat en efficiënt worden beantwoord, en problemen effectief worden aanpakt. Wij als hartrevalidatieverpleegkundigen vormen hierbij de schakel tussen het team en de patiënt. Wij vinden het daarbij erg belangrijk om laagdrempelig te zijn.

Wie is er binnen Zuyderland allemaal bij hartrevalidatie betrokken en om hoeveel patiënten gaat het?
Bij de hartrevalidatie zijn cardiologen, medisch maatschappelijk werk, medische psychologie, fysiotherapie, diëtiek en de hartrevalidatieverpleegkundigen betrokken. Jaarlijks zien we bij Zuyderland Medisch Centrum ongeveer 1300 patiënten per jaar, waarvan 700 in Heerlen en 600 in Sittard-Geleen.

Nicole Janssen, Pascale Janssens, Isabel Thijssen, Katja Vluggen, Jeanette Dohmen
Team Hartrevalidatie Zuyderland Medisch Centrum