- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Reumatologisch centrum Zuyd
Reumatologisch centrum Zuyd
Reumatologie
Binnen de reumatologie houdt men zich bezig met aandoeningen die samenhangen met het afweersysteem en ontstekingen in het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat onder meer uit spieren, pezen, gewrichten en slijmbeurzen. Maar ook het zenuwstelsel speelt een rol. Bij reuma onderscheiden we meer dan 200 verschillende ziektebeelden. Vaak is er overlap met ziektes die door de internist, de orthopeed, de neuroloog of de revalidatiearts worden behandeld.
De meest voorkomende reumatische aandoeningen zijn reumatoide artritis, ziekte van Bechterew, artrose en fibromyalgie. Met een link naar de website van ReumaNederland (voorheen reumafonds). Op deze website is alles te vinden over deze ziektebeelden en minder voorkomende vormen van reuma.
U bent door uw huisarts of andere specialist verwezen naar een van onze reumatologen. In het eerste consult heeft u een gesprek met een reumatoloog of een reumatoloog in opleiding. Dit consult duurt 30-45 minuten. Er worden verschillende vragen gesteld om een duidelijk beeld te krijgen van uw klachten. Wanneer u alhier in behandeling komt, is het mogelijk dat u ook op het spreekuur van de verpleegkundig specialist en verpleegkundig reumaconsulent komt.
Aansluitend aan het gesprek in het eerste consult wordt nader onderzoek verricht, te weten lichamelijk onderzoek en indien hier reden voor is, wordt aanvullend onderzoek zoals bloedafname of radiologisch onderzoek gedaan. Daarnaast heeft de afdeling reumatologie de mogelijkheid gewrichtspuncties, nagelriemcapillaroscopie en echografie te verrichten.
De reumatoloog maakt gebruikt van verschillende soorten behandelingen. Deze behandelingen bestaan onder andere uit verschillende soorten medicatie en uit paramedische begeleiding zoals fysiotherapie. Veel voorgeschreven medicijnen zijn NSAID’s (zoals diclofenac en ibuprofen), prednison en methotrexaat. Bij ernstige vormen van reuma wordt gebruikt gemaakt van zogenaamde biologicals. Dit zijn medicijnen welke middels een injectie of een infuus worden toegediend. De behandelingen zijn gericht op pijn, het onderdrukken van reumatische ontstekingen en het verbeteren van het lichamelijk functioneren. Over het algemeen worden behandelingen voor langere tijd voorgeschreven.
Tijdens uw behandeling zal uw behandelend arts u meerdere keren vragen naar uw klachten, kwaliteit van leven, uw functioneren en uw zorgbehoefte. Dit kan voorafgaand aan uw behandeling zijn, of (geruime tijd) na uw behandeling. Dit doen wij omdat we graag zicht willen krijgen op uw situatie zodat wij uw klachten gerichter kunnen onderzoeken en een beter beeld kunnen krijgen van de (lange termijn) effecten van uw behandeling. Daarnaast willen wij graag weten of u als patiënt tevreden bent over de geleverde zorg. Een van de manieren om de kwaliteit van zorg te kunnen bewaken is het afnemen van digitale vragenlijsten. Wij gebruiken hiervoor de zogenaamde Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten. Deze vragenlijsten worden periodiek uitgevraagd en maken onderdeel van uw behandeling.
Lees verder op de website www.zuyderland.nl/vragenlijsten onder het kopje Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd. MS-zorg op academisch niveau in een perifeer ziekenhuis dat centraal in Limburg ligt.
STZ Topklinische functie Systeemziekten Zuyderland
Inflammatoire systeemziekten binnen de Reumatologie is een brede benaming van een groot aantal complexe aandoeningen waarbij meestal in deze een auto-immuun systeemziekte wordt bedoeld. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn o.a. Systeemsclerose (SSc), Systemische Lupus Erythematodes (SLE), Vasculitis en de ziekte van Sjögren. Gezien de complexiteit en zeldzaamheid van deze aandoeningen zijn er meerdere specialismen betrokken bij de diagnostiek en behandeling.Om gestructureerde, gestandaardiseerde en kwaliteitsvolle zorg te bieden aan deze relatief kleine maar complexe patiëntengroep worden inflammatoire systeemaandoeningen met disciplineoverstijgende problematiek in Zuyderland besproken in het overleg (MDO). Door alle 600 nieuwe en chronische patiënten binnen onze regio gezamenlijk te bespreken en op dezelfde gestandaardiseerde manier te monitoren, bieden we patiënten de beste behandeling en leren we als medisch specialisten meer van elkaar over de zeldzame ziekte. De verkregen kennis binnen onze regio gebruiken we bij het opstellen van landelijke en zelfs internationale richtlijnen en protocollen voor systeemziekten. Daarnaast doen we ook onderzoek naar grotevaten vasculitis en zijn we momenteel bezig met een studie naar nieuwe medicatie bij SLE, de SLE-BRAVE studie. In Zuyderlandis er ook een zorgpad voor patiënten met systemische sclerose dat zorgt voor een snelle evidencebased diagnostiek voor de patiënt als ook kortere wachttijden en betere kwaliteit van zorg onder andere door doelmatiger (o.a. door minder dubbele aanvragen van lab en radiologisch onderzoek) om te gaan met zorg. Dit blijkt nu al door opvolging van patiënten en terugkoppeling, waarbij verbetering van longfuncties, sneller opsporen van orgaanbetrokkenheid, inzetten van agressievere medicatie voor een betere prognose. Verder door middel van gevalideerde vragenlijsten zien wij lagere pijnscores en verbeterde mobiliteit. Ook zijn er andere zorgverleners betrokken waaronder gespecialiseerde reumaverpleegkundigen die fungeren als signaalfunctie naar de arts toe om de zorg zo optimaal mogelijk te laten verlopen, als ook om goede voorlichting en de tijd en aandacht te geven aan patiënten waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen.
Snel naar
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier
mensen in Nederland hebben de diagnose reumatoïde artritis
Bekijk ook de video's van Reumatologie