Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
STZ Topklinische functie gerontofarmacologie
Het woord gerontofarmacologie is een samenvoegsel van de woorden gerontologie, de wetenschap die het ouder worden bestudeert en farmacologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van de wisselwerking tussen geneesmiddelen en het menselijk lichaam.
Naarmate u ouder wordt, neemt ook de kans dat u te maken krijgt met meerdere ziektes tegelijkertijd toe. Voor deze ziektes gebruiken ouderen veel verschillende medicijnen. Deze medicijnen beïnvloeden ook elkaars werking. Daarnaast is het vaak zo dat een bepaald medicijn vaak een andere uitwerking heeft op een ouder lichaam dan op een jonger lichaam. Door al deze factoren heeft een oudere patiënt een groter risico op medicatie-gerelateerde problemen. Deze medicatie-gerelateerde problemen zijn vaak de oorzaak van ongeplande ziekenhuisopnames, vermindering van lichamelijke en geestelijke reserves, een toegenomen zorgbehoefte en zelfs vroegtijdig overlijden.
In het centrum van gerontofarmacologie werken wij met een gespecialiseerd team van zorgverleners aan het continu verbeteren van de kwaliteit van zorg voor ouderen. Dit doen wij door bijvoorbeeld door gezamenlijke spreekuren te houden met een internist-ouderengeneeskunde/geriater in combinatie met een apotheker. Ook bij opgenomen oudere patiënten kunnen wij samen met de hoofdbehandelaar beoordelen of de juiste samenstelling van medicijnen gegeven wordt.
Naast de directe patiëntenzorg verzorgen wij ook de opleiding klinische farmacologie waarbij we jonge dokters en apothekers onderwijzen in de medicatieleer bij ouderen. Een derde belangrijke taak is het wetenschappelijk onderzoek. Immers, wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om te bewijzen dat de zaken die je doet ook het gewenste effect hebben.
Op de afdeling gerontofarmacologie lopen momenteel diverse grote onderzoeken. Een daarvan is de CHEcK-UP-studie waarin we onderzoeken of we het aantal heropnames ten gevolge van medicatie kunnen verminderen door vaker en kritischer naar de ontslagmedicatie te kijken. Een laatste belangrijk punt is innovatie. Het goed beoordelen van medicatie is een ingewikkelde en tijdrovende taak. We zoeken steeds naar nieuwe technieken om de zorgverlener te ondersteunen zodat het werk gemakkelijker en nauwkeuriger wordt. Door de patiëntenzorg, onderwijs, wetenschap en innovatie met elkaar te verbinden ontstaat er een zeer gespecialiseerd netwerk wat ons in staat stelt om op het hoogste niveau met dit onderwerp bezig te zijn.