'Weer genieten van het leven na longkanker'
Lees meer- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Longgeneeskunde
Longgeneeskunde
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken bij Longgeneeskunde of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
Souterrain, balie 22
Meldpunt West 06
Niveau o, balie 01
Op de afdeling Longgeneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum werken specialisten samen met hun teams om de beste zorg te leveren aan patiënten met longziekten. De afdeling Longgeneeskunde heeft een spreekuurcentrum en een verpleegafdeling. Het spreekuurcentrum Longgeneeskunde kunt u op drie locaties bezoeken: in Sittard-Geleen, Heerlen en in Brunssum.
Longgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich richt op onderzoek, behandeling en preventie van ziekten van de longen en het ademhalingssysteem. Veel voorkomende aandoeningen die de longarts behandelt, zijn astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Deze aandoening werd vroeger ook wel chronische bronchitis en longemfyseem genoemd. Andere ziektebeelden zijn longembolieën, verhoogde druk van de longslagader, allergieën, long- en luchtwegontstekingen, longkanker, interstitiële longaandoeningen (zoals longfibrose) en slaapapneu.
Op het spreekuurcentrum Longgeneeskunde werken behalve medisch specialisten, ook gespecialiseerde verpleegkundigen op het gebied van COPD, slaapapneu, stoppen met roken en longkanker. Uw longarts kan u doorverwijzen naar het spreekuur van de longverpleegkundige. Bij deze gespecialiseerde verpleegkundige kunt u terecht met vragen of problemen die te maken hebben met uw ziekte.
U bent door uw huisarts of andere specialist verwezen naar de afdeling Longgeneeskunde. Het vakgebied Longgeneeskunde houdt zich bezig met aandoeningen van de longen en het ademhalingssysteem. U komt bij een longarts terecht als u klachten heeft zoals kortademigheid, hoesten of pijn op de borst. Elke longarts heeft een eigen aandachtsgebied. Eén van de aandachtsgebieden is bijvoorbeeld longoncologie (longkanker).
Slaap- en snurkcentrum
U kunt op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 9706
Rookstoppoli
U kunt op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen via de poli Longgeneeskunde met telefoonnummer 088 – 459 9706
Kinderlongfunctie, locatie Sittard-Geleen
U kunt op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 9703
Uw longarts kan verschillende onderzoeken laten uitvoeren als het vermoeden bestaat dat u een aandoening hebt aan uw longen of luchtwegen. De longarts bepaalt naar aanleiding van uw klachten voor welke onderzoeken u in aanmerking komt. Bepaalde onderzoeken worden uitgevoerd op de Longfunctieafdeling of de Longbehandelkamer. Onderstaand een overzicht van onderzoeken die plaatsvinden bij Longgeneeskunde.
- Bronchoscopie.
- CT-scan van de longen.
- EBUS-onderzoek.
- Longfunctieonderzoeken.
- Pleurapunctie.
- Thoracoscopie.
- Mediastinoscopie.
- Pleurodese.
- Endo-echografie (EUS).
- Slaapregistratie onderzoek.
Als een diagnose is gesteld, bespreekt de longarts met u welke behandelmogelijkheden er zijn. Er zijn veel verschillende longaandoeningen die allemaal op een specifieke manier behandeld moeten worden. Behandelingen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld het slikken van medicijnen, longrevalidatie of een operatie. Soms krijgt u ook het advies om u aan bepaalde leefregels te houden.
Tijdens uw behandeling voor longkanker zal uw behandelend arts u meerdere keren vragen naar uw klachten, kwaliteit van leven, uw functioneren en uw zorgbehoefte. Dit kan voorafgaand aan uw behandeling zijn, of (geruime tijd) na uw behandeling. Dit doen wij omdat we graag zicht willen krijgen op uw situatie zodat wij uw klachten gerichter kunnen onderzoeken en een beter beeld kunnen krijgen van de (lange termijn) effecten van uw behandeling. Daarnaast willen wij graag weten of u als patiënt tevreden bent over de geleverde zorg. Een van de manieren om de kwaliteit van zorg te kunnen bewaken is het afnemen van digitale vragenlijsten. Wij gebruiken hiervoor de zogenaamde Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten. Deze vragenlijsten worden periodiek uitgevraagd en maken onderdeel van uw behandeling.
Lees verder op de website www.zuyderland.nl/vragenlijsten onder het kopje Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten
In Zuyderland Medisch Centrum kunt u terecht voor slaaponderzoek. Dit gebeurt in het Slaap- en snurkcentrum. Uw huisarts of andere specialist kan u doorverwijzen naar deze afdeling. Patiënten komen hier terecht in verband met slaapstoornissen, zoals slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Dit zijn veel voorkomende aandoeningen zoals snurken, ongecontroleerde slaapaanvallen overdag of het optreden van adempauzes tijdens de slaap.
Bij slaaponderzoek kijkt elk specialisme vanuit zijn eigen expertise naar de slaapgerelateerde klacht die een patiënt heeft. Daarnaast bestaat er een intensieve samenwerking tussen de afdelingen Longgeneeskunde, KNO, Neurologie, Tandheelkunde en Kaakchirurgie.
Meer informatie over het Slaap- en snurkcentrum
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
STZ Topklinische functie Interstitiële longaandoeningen
In het Centrum voor Interstitiële Longaandoeningen van Zuyderland wordt naast de patiëntenzorg ook wetenschappelijk onderzoek verricht. Het doel is de zorg voor patiënten met interstitiële longaandoeningen steeds verder te verbeteren.
Longarts Rémy Mostard: “Interstitiële Longziekten (ILD) is een verzamelnaam voor ongeveer 150 verschillende longziekten. De meest bekende zijn longfibrose en sarcoïdose. Al deze aandoeningen hebben met het ‘interstitium’ te maken; de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. In deze ruimte bevinden zich onder andere fijne elastische vezels (bindweefsel) en enkele interstitiële cellen.”
De interstitiële longziekten tasten niet alléén deze tussenruimte aan. Ook de longblaasjes, de bloedvaten, de luchtwegen en het longvlies kunnen allemaal betrokken zijn bij het ziekteproces. Mostard: “Beschadiging van de longen door een ILD kan ertoe leiden dat de longen minder zuurstof opnemen en minder koolzuur uitscheiden (dit betekent een verminderde gaswisseling). Het gevolg is dat er onvoldoende zuurstof in de weefsels terechtkomt. Een goede behandeling van deze zeldzame longziekten vereist zeer specialistische kennis en ervaring. In het STZ-expertisecentrum ILD van Zuyderland MC beschikken we hier over. Hier geven we de patiënten de beste mogelijke zorg en verrichten we wetenschappelijk onderzoek om de zorg steeds verder te verbeteren.”
Momenteel lopen er meerdere onderzoeken in het expertisecentrum, onder meer naar sarcoïdose en verschillende soorten van longfibrose. “Sommige onderzoeken richten zich op het in kaart brengen van de schade die dergelijke ziekten in het lichaam veroorzaken. Andere studies onderzoeken de invloed van de ziekte op het functioneren van de patiënt. Hier wordt onderzocht hoe we het ziekteverloop zo goed mogelijk in de gaten kunnen houden, zodat de behandeling bij verslechtering zo snel mogelijk kan worden aangepast,” aldus Rémy Mostard.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken bij Longgeneeskunde of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
Souterrain, balie 22
Meldpunt West 06
Niveau o, balie 01
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier