Maud krijgt Allergie immunotherapie tegen haar hooikoorts
Lees het hele verhaal‘Het intensieve contact met kinderen en ouders is het meest bijzonder’
De hele dag is ze in de weer met kinderen. Twee dagen per week op de polikliniek Kindergeneeskunde en twee dagen als supervisor op de zogenaamde provocatie-unit.
Lees meer'Kabuki kind Luuk als fotomodel'
Tijdens de zwangerschap blijkt uit het echo-onderzoek dat Luuk Sanders (6) een hersenafwijking heeft. Welke en in welke mate is onduidelijk.
Lees meer- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Kindergeneeskunde
Kindergeneeskunde
Afspraak & Contact
Op afstand maar toch dichtbij!
Mail of bel gerust!
Het kinderlongteam Tiny Dauven, Philip Ribbink, Marieke van Horck, Han Hendriks, Jaqueline Frencken en Amy Sieben
Locaties
begane grond, balie 07
Meldpunt Oost 11
De verpleegafdeling Kindergeneeskunde van het Zuyderland Medisch Centrum is sinds 23 februari 2018 gecentraliseerd in Heerlen. Er worden kinderen en jongeren behandeld in de leeftijd van 0-18 jaar. Daarbij is er een diversiteit aan ziektes en aandoeningen bij kinderen in elk hun specifieke leeftijdscategorie.
Elke kinderarts heeft zijn eigen specialisaties en wordt er nauw samengewerkt met diverse specialisten in ons ziekenhuis en met die van omliggende zorginstellingen (MUMC, Mondriaan).
Er wordt zoveel mogelijk gestreefd om zorg op maat te leveren voor uw kind met zijn/haar specifieke aandoening. Desgewenst worden er specialisten gecontacteerd om een zorg/behandelplan te optimaliseren. Verder zijn er natuurlijk ook diverse contacten met huisartsen, verloskundigen, JGZ artsen, thuiszorg. Dit om de zorg na ontslag verder te continueren.
Soms is het in een bepaalde fase van de behandeling ook mogelijk om behandeling, ingezet in het ziekenhuis, thuis voort te zetten. Welke thuiszorginstantie bij u thuis komt, is afhankelijk van leeftijd kind, beschikbaarheid e.d.
Onze kinderartsen hebben een spreekuurcentrum op diverse locaties van het Zuyderland Medisch Centrum. Aan u de keuze welke locatie voor u het prettigst is.
Binnen de afdeling kindergeneeskunde zijn er een aantal specialistisch verpleegkundigen werkzaam op diverse poliklinieken.
- Kinderdiabetesverpleegkundigen: 088-4597341/ kinderdiabeteszorg@zuyderland.nl
- Kinderlongfunctie: 088-4597887
- Kinderallergiepoli: 088-4597236
Behalve bij een algemene kinderarts kunt u ook terecht op een aantal thema spreekuren t.w.:
- Diabetes polikliniek
- Integrale vroeghulp polikliniek
- Klinische genetica polikliniek
- Kindercardiologie polikliniek
- Neuro polikliniek
- MDL algemeen
- Obesitas polikliniek
- Luchtweg polikliniek
- Pectus polikliniek
- Allergie polikliniek
Op deze poli’s kunt u een afspraak maken door het algemeen nummer van de poli te bellen 088-4599703. Dit kan op werkdagen van 8.30-17.00 uur
Op de verpleegafdeling verplegen we kinderen en jongeren van 0-18 jaar die zijn opgenomen voor onderzoeken, behandelingen of operaties. De verpleegafdeling bevindt zich op etage 13 en 14.
Waar uw kind komt te liggen is afhankelijk van leeftijd, aandoening en capaciteit op dat moment. Er wordt overlegd gepleegd tussen kinderarts en verpleegkundige.
Op de afdeling heeft u contact met verschillende medewerkers zoals:
- Behandelend kinderarts, arts-assistent en co assistent
- Kinderverpleegkundigen (allemaal speciaal opgeleide verpleegkundigen om met kinderen en jongeren te kunnen werken)
- Sociaal Pedagogisch Hulpverleners (Zij ondersteunen en begeleiden kind en ouders gedurende de ziekenhuisopname)
- Secretaresse
- Voedingsassistenten
- Op aanvraag kunnen ook andere specialisten ingezet worden zoals:
- fysiotherapeut
- ergotherapeut
- logopedist
- diëtist
- medisch maatschappelijk werk
- psycholoog, psychiater
- verpleegkundige pijnteam
- CIS verpleegkundige e.d.
De afdeling is verdeeld in twee gangen, te weten een oost- en een westkant. Er wordt gewerkt met patiënten toewijzing. Dit wil zeggen dat elke verpleegkundige een aantal patiënten toegewezen krijgt waar zij die dag voor gaat zorgen.. Bij hen kunt u terecht voor alle vragen en informatie. Deze verpleegkundige is op de hoogte van het beleid rondom uw kind, onderhoud de contacten met de kinderarts en noteert de gemaakte afspraken. Op het whiteboard dat op de kamer hangt staat de naam van de behandelend arts en de naam van de verpleegkundige die voor uw kind zorgt. Het streven is om enkele dagen dezelfde verpleegkundige en arts uw aanspreekpunt te laten zijn. Dit is echter vanwege wisselende diensten niet altijd mogelijk.
U en uw kind verblijven op een eenpersoonskamer met eigen douche, toilet, koelkast en televisie. Sommige kamers zijn voorzien van een in hoogte verstelbare commode met babybadje en een intercom.
Het is mogelijk dat 1 van de ouders/ of verzorgers blijft slapen. U slaapt op een slaapbank of soms op een stretcher. Als ouder/ of verzorger heeft u 24 uur per dag toegang tot de afdeling. Het overige bezoek is welkom van 14.30-19.00 uur ’s middags. Bezoek dient in overleg met u geregeld te worden zodat het niet te druk wordt voor uw kind. Dit kan ook in overleg met de verpleegkundigen. Het is mogelijk om gebruik te maken van de ouderruimte. Deze is gelegen aan de oostkant van de afdeling. Hier staat een drankenautomaat waar u kosteloos gebruik van kunt maken.
In verband met de veiligheid zijn de deuren van onze afdeling altijd gesloten. Indien u naar binnen wilt dient u aan te bellen en even te communiceren via de intercom en u te laten zien voor de camera.
De afdeling is toegankelijk middels een gastenpas. De gastenpas is kosteloos verkrijgbaar bij de secretaresse of bij diens afwezigheid de verpleegkundige.
Na ontslag zien we de pas graag weer terug. Bij vermissing wordt er wel een vergoeding gevraagd.
Uw ontbijt en warme maaltijd ’s avonds kunt u samen met/bij uw kind gebruiken. De voedingsassistente komt uw ontbijtwensen opnemen en zal u een keuzelijst m.b.t. de warme maaltijd uitreiken waarin u kunt aangeven wat u ’s avonds wil eten.
U kunt desgewenst eigen producten koud zetten in de koelkast op de kamer. Denk bijvoorbeeld aan producten die uw kind gewend is te gebruiken en die de afdeling niet in het assortiment heeft.
Indien u in het bezit bent van een gastenpas heeft u ook toegang tot het personeelsrestaurant.
Wij realiseren ons dat een opname voor u en uw kind een grote impact heeft op uw gezinsleven. Wij als team proberen er alles aan te doen om een opname en verblijf zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen.
Mochten er tijdens het verblijf van u en uw kind onverhoopt zaken zijn waar u tegenaan loopt, maak deze dan zo spoedig mogelijk bespreekbaar.
De kinderdagverpleging is gesitueerd op 2 locaties.
Zowel op Locatie Heerlen als Sittard-Geleen is het mogelijk om uw kind te laten behandelen.
Als ouders is het mogelijk om uw kind te begeleiden tijdens deze opname. U kunt met maximaal 2 personen bij uw kind verblijven.
Bij een operatie is het voor 1 ouder mogelijk om met het kind mee te gaan naar de operatiekamer totdat het in slaap is gebracht.
Samen met een pedagogisch hulpverlener wordt u wegwijs gemaakt en krijgt u uitleg over wat u kunt verwachte. Ook legt ze uit waar u kunt plaatsnemen totdat de ingreep achter de rug is en u bij uw kind kunt zijn bij het ontwaken uit de narcose.
Via onderstaande telefoonnummers kunt u contact opnemen met de kinderdagverpleging.
Heerlen, locatie 14 west: 088 – 4597141
Sittard-Geleen, Oost 41D2: 088 – 4597345
Voor kinderen die voor behandeling in het revalidatiecentrum of voor een operatie in het ziekenhuis zijn opgenomen, is het belangrijk dat hun ouders dicht bij hen in de buurt zijn. Ronald McDonald Kindervallei biedt ouders de mogelijkheid dicht bij hun kind te overnachten in een vriendelijke omgeving.
Kijk op de website van Ronald Mc Donald voor meer informatie en de kosten
Het team medisch pedagogische zorg van Zuyderland biedt scholen de mogelijkheid een ‘voorlichtingskoffer’ te lenen. De koffer is ontwikkeld voor basisscholen om te gebruiken tijdens lessen/thema weken die over het ziekenhuis en gezondheid gaan. In de koffer zit echt ziekenhuismateriaal, boekjes, kleurplaten, ballonnen en een fotomap met goede toelichting.
Door deze ‘voorlichtingskoffer’ te gebruiken kunnen kinderen op een speelse manier met de ziekenhuisspullen in aanraking komen, zij kunnen vertrouwder raken met ziek-zijn, verpleegkundigen, dokters en het ziekenhuis.
De kinderen kunnen zich misschien beter voorstellen wat er gebeurd als een familielid of klasgenootje naar het ziekenhuis moet.
U kunt als leerkracht contact opnemen over de wijze van uitlenen via:
Pedagogische zorg Heerlen 088 – 459 2023
Pedagogische zorg Sittard-Geleen 088 – 459 7883
Kinderen die opgenomen zijn op de kinderafdeling van Zuyderland krijgen binnenkort Het BeterBoek. Het is een goed voorbeeld van speelse voorlichting, volledig afgestemd op het niveau en de belevingswereld van kinderen.
Wij willen graag werken met het BeterBoek!
Kinderen zijn vaak angstig als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Om ze spelenderwijs wegwijs te maken in Zuyderland gaan we Het Beterboek gebruiken van Bureau Méteau (www.meteau.nl). Het boek vertelt in beeld en woord over de kinderafdeling, de mensen die er werken en onze faciliteiten. Hierdoor kunnen de kinderen bewust terugkijken naar hùn afdeling. In Het BeterBoek is ruimte om verpleging en andere medewerkers een stukje te laten schrijven. De rest van de invulling van het boek is goed verdeeld over tekst en kleurplaten/spelletjes. Het BeterBoek wordt ontwikkeld voor Zuyderland in samenwerking met Bureau Méteau (kinderzorgcommunicatie), en mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.
Het BeterBoek (en uitgeverij Metéau) is de ENIGE partij waarmee Zuyderland samenwerkt op het gebied van een kinderuitgave. Iedere andere partij die de naam van Zuyderland gebruikt om advertentieinkomsten te genereren voor goede doelen doet dit niet namens het ziekenhuis.
Voorbeeld Cover 1 Zuyderland
Voorbeeld Cover 2 Zuyderland
Voorbeeld Cover 3 Zuyderland
Afspraak & Contact
Op afstand maar toch dichtbij!
Mail of bel gerust!
Het kinderlongteam Tiny Dauven, Philip Ribbink, Marieke van Horck, Han Hendriks, Jaqueline Frencken en Amy Sieben
Locaties
begane grond, balie 07
Meldpunt Oost 11
Digitaal Consult
Afdeling Kindergeneeskunde maakt, waar mogelijk ook gebruik van het digitaal consult.
Meer informatie & handleiding zuyderland.nl/digitaal-consult