Generalistische Basis GGz
Binnen de Generalistische Basis GGz worden mensen behandeld die niet al te ernstige, niet te complexe psychische problemen hebben. Met ‘generalistisch’ wordt bedoeld dat u met veel soorten klachten bij de basis GGz terecht kunt. Online hulpverlening is bij voorkeur onderdeel van het behandeltraject in de Basis GGz.
We bieden twee soorten behandeltrajecten binnen de Basis GGz aan:
- Kortdurende, intensieve behandeling (5 tot 12 gesprekken)
- Behandeling van chronische klachten (max. 12 gesprekken per jaar)
- Diverse modules online behandeling (bij elke hulpvraag)
- Als u medicatie nodig hebt verloopt dit meestal via de huisarts. Opvolging van psychofarmaca vindt wel plaats binnen basis GGz chronisch, door een verpleegkundig specialist.
De aard en ernst van uw klachten bepalen de duur van de behandeling en welk behandeltraject voor u het meest geschikt is. Als de situatie daarom vraagt kan in overleg met u, uw behandelaar en de huisarts opgeschaald worden naar de Specialistische GGz.
Zuyderland GGz draagt het landelijk erkende Keurmerk Basis GGz. Dat betekent dat we voldoen aan de kwaliteitsnormen van de Basis GGz. Daarnaast laten we met het keurmerk zien dat we ons permanent inspannen om de juiste zorg op het juiste moment te leveren. En dat we onze Basis GGz continu proberen te verbeteren en innoveren.
Verwijzen
In de meeste gevallen zal uw huisarts u verwijzen naar Zuyderland GGz. In sommige gevallen kunt u ook worden verwezen door een andere erkend verwijzer. U kunt zich niet zelf aanmelden.
De huisarts of andere verwijzer maakt de inschatting voor verwijzing naar de Basis GGz op basis van de ernst van uw problematiek, het risico (bijvoorbeeld minder in staat zijn tot zorgen voor kinderen), de complexiteit en het beloop van de klachten. Bij een verwijzing naar de Basis GGz verwacht de verwijzer dat een kortdurend traject voldoende zal zijn.
Aanmelden
Uw huisarts meldt u aan en overlegt met u welke informatie over eerdere behandelingen wordt meegezonden. Een van onze medewerkers bekijkt of de aanmelding compleet is en of de diagnostiek en behandelvraag door onze organisatie opgepakt kan worden. Vervolgens wordt u schriftelijk uitgenodigd voor het eerste gesprek.
Intake/eerste gesprek
U start met eerste verkennend gesprek waarin u uw klachten en wensen kunt vertellen. Daarnaast kunt u andere informatie verstrekken die van belang is om samen een goed plan te kunnen opstellen.
Behandeling
De behandelingen bestaan uit gesprekken op een van onze locaties. Naast de gesprekken bieden we u internetbehandeling aan. Onze ervaring is dat een combinatie van gesprekken en werkopdrachten op uw eigen computer, tablet of smartphone sneller resultaat oplevert. Veel van onze cliënten ervaren het als prettig om in hun eigen tijd aan hun behandeling te kunnen werken. U bepaalt samen met uw behandelaar welke opdrachten het beste passen bij uw situatie.
Afronden
Wij streven ernaar om de behandeling zo effectief mogelijk te laten verlopen. Aan het einde van de behandeling evalueert u samen met uw behandelaar de behaalde resultaten en of de behandeldoelen behaald zijn. Als blijkt dat verdere begeleiding nodig is dan adviseren wij welke instantie dat volgens ons het beste kan doen. Het uitgangspunt is dat onze zorg tijdelijk van aard is.
Binnen de basis ggz werken wij met een team van verschillende behandelaren. Afhankelijk van uw hulpvraag zal een gz-psycholoog of een verpleegkundig specialist uw regiebehandelaar zijn. Het kan dat daarnaast een andere behandelaar betrokken is bij uw behandeling. Bijvoorbeeld een psycholoog, gz-psycholoog in opleiding, of een (sociaal psychiatrisch) verpleegkundige.
Hebt u specifieke voorkeuren ten aanzien van uw behandelaar (bijvoorbeeld een man of een vrouw) dan vragen wij u dat bij aanmelding of zo spoedig mogelijk daarna aan ons kenbaar te maken, zodat wij daar zo veel als mogelijk rekening mee kunnen houden. Specifieke wensen kunnen mogelijk extra wachttijd tot gevolg hebben omdat een behandelaar niet direct beschikbaar is.
U kunt op maandag tot en met vrijdag, binnen kantooruren, bij ons behandelteam terecht. Uw behandelaar maakt met u afspraken op welke dag en tijdstip de gesprekken plaatsvinden. Daarnaast maken wij gebruik van digitale behandelmodules, waardoor u op elk moment van de dag met uw behandeling aan de slag kunt.
U kunt met verschillende hulpvragen bij ons terecht. Bijvoorbeeld voor hulp bij een depressieve stoornis of angststoornis, maar ook hulpvragen op andere psychiatrische gebieden. Wij behandelen alleen geen eetstoornissen of hulpvragen waarbij een verslaving op de voorgrond staat, zonder achterliggende psychiatrische problematiek.
De behandelmethode is afhankelijk van uw hulpvraag. Wij bieden onder andere de volgende behandelmethoden aan in de Basis GGz:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT) bij angststoornissen, depressieve stemmingsstoornissen, obsessieve-compulsieve stoornissen (dwangstoornissen), somatisch symptoomstoornissen (onvoldoende begrepen lichamelijke klachten) en persoonlijkheidsstoornissen. Cognitie is een mooi woord voor gedachte. Cognitieve therapie gaat ervan uit dat psychische klachten (nare gevoelens, problematisch gedrag) verband houden met de gedachten die mensen hebben in de situatie waarin ze verkeren. Uw therapeut zal samen met u gaan onderzoeken welke gedachten bij u een rol spelen bij de nare gevoelens of het problematisch gedrag waar u last van heeft. Vervolgens leert u een aantal technieken om te onderzoeken of uw gedachten wel helemaal kloppen in de betreffende situatie. Zo nodig formuleert u nieuwe, beter bij de situatie passende gedachten. We noemen dat ‘realistische gedachten’. Het doel van cognitieve therapie is situaties weer reëler, functioneler of evenwichtiger te leren beoordelen. Hierdoor veranderen uw gevoelens en gedrag ook in een positieve of minder lastige richting. Vormen van cognitieve gedragstherapie die wij bieden zijn:
- ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een vorm van gedragstherapie die geschikt is voor verschillende problemen zoals angst en depressie. ACT laat u ervaren hoe u obstakels in het leven accepteert in plaats van uit de weg gaat (acceptance). De positieve effecten van deze acceptatie zijn dat u energie en ruimte overhoudt voor de dingen die u belangrijk vindt (commitment).
- MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) is een aandachtgerichte cognitieve therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van mindfulnessoefeningen. Door mindfulness leert u met behulp van oefeningen uw aandacht te richten op gebieden die meer focus nodig hebben of uw aandacht juist te verwijderen van gebieden die minder focus nodig hebben. Met behulp van deze technieken kunt u gedachten leren loslaten en reageren op wat uw gevoelens aangeven. Zodat u uiteindelijk meer controle ervaart over uw gedachten en gevoelens.
- (deelelementen van) schematherapie. Schematherapie helpt u de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit uw jeugd op uw patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. U leert zichzelf zodanig te veranderen dat u zich beter gaat voelen en beter voor uzelf kunt zorgen en opkomen. U leert voelen wat uw behoefte is en u leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen uw gedrag, maar ook uw gedachten en gevoelens.
- Kortdurende oplossingsgerichte psychotherapie bij angststoornissen en depressieve stemmingsstoornissen. Oplossingsgerichte therapie is gericht op het benutten van uw sterke kanten. Welke vaardigheden heeft u al in huis om problemen aan te pakken. Oplossingsgerichte therapie is kortdurend en resultaatgericht.
- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) bij trauma en stressgerelateerde stoornissen. EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen ‘verwerkt’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept. In dit filmpje leggen een behandelaar en een cliënt van Zuyderland uit hoe EMDR werkt.
- Interpersoonlijke psychotherapie bij depressieve stemmingsstoornissen. Als problemen met sociale relaties een grote rol spelen, valt interpersoonlijke therapie te overwegen. Veranderingen in belangrijke relaties kunnen een rol spelen bij angst- en stemmingsklachten. In de behandeling gaan therapeut en cliënt na hoe contacten bijdragen aan het ontstaan of in stand houden van de angstige of depressieve gevoelens. Zij staan bijvoorbeeld stil bij gevoelens van verlies of bij conflicten. U bespreekt in de therapie hoe u kunt proberen meer positieve ervaringen te gaan opdoen. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de ernst van de klachten.
- Steunende-structurerende behandeling (als onderdeel van de totale behandeling en bij basis GGz chronisch). U maakt samen met uw behandelaar een plan met doelen die voor u belangrijk zijn. Dit kan gaan over allerlei onderwerpen, zoals werk, hobby’s, contact met anderen of het voorkomen van terugval. In de gesprekken bespreekt u samen hoe het gaat en of u verbetering ziet in uw situatie.
- Diverse modules internetbehandeling (bij elke hulpvraag). Voor internetbehandeling maken we gebruik van het platform Minddistrict. Op dit platform zijn verschillende modules beschikbaar, bijvoorbeeld specifieke modules voor behandeling van depressie, angst of onbegrepen lichamelijke klachten en meer algemene modules gericht op herstel of bijvoorbeeld sociale vaardigheden. Ook modules die informatie geven over wat er met u aan de hand is zijn beschikbaar (psycho-educatie). Uw behandelaar overlegt met u welke module(s) internetbehandeling voor u kunnen worden ingezet. Internetbehandeling wordt altijd ‘blended’ ingezet, dat betekent in combinatie met gesprekken met uw behandelaar. Deze animatie legt uit wat internetbehandeling is en wat het betekent als je zelf internetbehandeling krijgt aangeboden als onderdeel van je behandeling.
- Als u medicatie nodig hebt verloopt dit meestal via de huisarts. Opvolging van psychofarmaca vindt wel plaats binnen basis GGz chronisch, door een verpleegkundig specialist.
Zuyderland GGz biedt ook specialistische GGz behandeling aan en heeft een breed netwerk in de regio. Het gaat dan bijvoorbeeld om huisartsen, andere GGz organisaties of organisaties in het sociaal domein. Als blijkt dat een behandeling in de generalistische basis GGz voor u niet de juiste behandeling is of als blijkt dat u tijdens of na uw behandeling nog andere zorg nodig hebt, kan Zuyderland GGz u hiermee helpen. Een overzicht van samenwerkingspartners vindt u in ons Kwaliteitsstatuut, onderdeel I.8. In de landelijk vastgestelde generieke module ‘Landelijke samenwerkingsafspraken tussen huisarts, generalistische basis GGz en gespecialiseerde GGz (LGA)’ kunt u meer lezen over samenwerkingsafspraken tussen huisarts, basis GGz en gespecialiseerde GGz.
In de meeste gevallen zal uw huisarts u verwijzen naar Zuyderland GGz. In sommige gevallen kunt u ook worden verwezen door een andere erkend verwijzer. U kunt zich niet zelf aanmelden.
Uw verwijzer meldt u in de meeste gevallen aan via Zorgdomein. Hierin vult de verwijzer in overleg met u een aantal gegevens in, onder andere personalia, uw hulpvraag en eventuele behandelvoorgeschiedenis. Indien noodzakelijk wordt door een van onze collega’s contact opgenomen met de verwijzer voor verduidelijking van de aanmelding. Na acceptatie van de aanvraag wordt u vervolgens uitgenodigd voor een eerste gesprek. Aan het einde van uw behandeling stuurt uw behandelaar in overleg met u een verslag van het verloop en resultaat van uw behandeling naar de verwijzer.
Meer informatie over behandeling in de generalistische basis GGz vindt u in deze folder: Welkom bij Zuyderland Generalistische Basis GGZ
In deze folder kunt u bijvoorbeeld lezen hoe een behandeltraject is opgebouwd, wat de rol van uw naasten kan zijn in de behandeling, hoe wij behandeleffecten en cliëntervaringen meten en u vindt er contactinformatie.
Als een naaste van u ziek wordt heeft dit een grote impact op u. Zeker als u een grote rol heeft in het dagelijkse leven van uw naaste. U bent zich verantwoordelijk gaan voelen en wilt er alles aan doen om de situatie van uw naaste te verbeteren. Voor iemand zorgen kan heel verrijkend zijn maar met tijden ook heel zwaar voelen.
U maakt uw naaste mee tijdens periodes van ziek zijn en in tijden van zich weer beter voelen. U hebt als naastbetrokkene veel inzicht in welke omgang en bejegening als prettig voelt en wanneer het juist niet helpend is. Wij als hulpverleners leren van deze ervaringen. Uit onderzoek blijkt dat samenwerken een positief en helend effect heeft op het herstel.
Daarom willen wij graag:
- dat u bij de behandeling betrokken wordt
- dat we met elkaar zaken bespreken
- dat we u goed informeren
Meer informatie leest u in de Informatiefolder familie en vriend.
De familievertrouwenspersoon bij Zuyderland GGz locatie is Truus Bijker, telefoonnummer: 06 11 15 11 32. De familievertrouwenspersoon is in dienst van de LSFVP en heeft een onafhankelijke positie.
Meer informatie vindt u op de website van de LSFVP.
Onze cliënten in de basis GGz waarderen hun behandeling met een 8,0 (gemiddelde CQ index 2020). Dit betekent dat gemiddeld genomen onze cliënten tevreden zijn met onze zorg. We zien echter ook nog mogelijkheden tot verbetering. Verbeteren van de kwaliteit van onze zorg blijft voortdurend onder onze aandacht. Opmerkingen van onze cliënten nemen we dan ook ter harte. Op de onderdelen van de CQ index 2020 geven onze cliënten ons de volgende scores:
- Bejegening (schaal 1-5): score 4,5. Hier zijn we blij mee. Dit betekent dat onze cliënten zich serieus genomen voelen en we alles begrijpelijk uitleggen.
- Samen beslissen (schaal 1-5) : score 3,8. Deze score is wat lager met name doordat we minder goed scoren op de vraag over ‘informatie over zelfhulpprogramma’s, cliëntondersteuning en patiëntenverenigingen’. We werken hieraan o.a. door zelfhulpmodules via het platform Minddistrict aan te bieden. Op de vraag over ‘informatie over behandelingsmogelijkheden’ scoren we bijvoorbeeld beter.
- Uitvoering behandeling (schaal 1-5): score 4,2. Dit betekent dat onze cliënten gemiddeld genomen aangeven dat hun behandeling naar wens is verlopen en een goede oplossing heeft geboden voor hun klachten.
We besteden bij Zuyderland GGz veel aandacht aan opleiding en (bij)scholing. Onze behandelaren passen daar waar nodig actuele kwaliteitsstandaarden zoals generieke modules, richtlijnen en zorgstandaarden toe. Op de website ggzstandaarden.nl vindt u een database met kwaliteitsstandaarden uit de GGz.