- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Cardiologie
Cardiologie
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
begane grond, balie 22
meldpunt West 05
begane grond, balie 0.01
Cardiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het hart zoals hartfalen, pijn op de borst en hartritmestoornissen. Veel mensen krijgen te maken met hart- en vaatziekten. Een derde van de Nederlandse bevolking overlijdt uiteindelijk aan een hartprobleem. Daarom is het belangrijk om hartafwijkingen vroegtijdig te onderkennen en hartklachten serieus te nemen.
Op de afdeling Cardiologie van Zuyderland Medisch Centrum werken specialisten samen met hun teams om de beste zorg te leveren aan patiënten met cardiologische aandoeningen. De cardioloog behandelt onder andere mensen met ziekten die het gevolg zijn van vernauwingen in de kransslagaders, zoals angina pectoris of een hartinfarct. Ook als u hartritmestoornissen, een hartklepafwijking, hartfalen of een hartspierziekte heeft, gaat u naar de cardioloog.
Het spreekuurcentrum Cardiologie van Zuyderland Medisch Centrum kunt u op vier locaties bezoeken: in Sittard-Geleen, Heerlen, en Brunssum.
In verband met hartklachten bent u door uw huisarts of andere specialist verwezen naar de afdeling Cardiologie. Uiteraard wilt u graag zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. De cardiologen van Zuyderland Medisch Centrum spelen daarop in.
De eerste belangrijke onderzoeken om tot een juiste diagnose te komen, worden zoveel mogelijk binnen één dagdeel gepland. Hierna bespreekt de arts direct de diagnose en de gewenste vervolgstappen met de patiënt. Eventuele behandeling wordt zo snel mogelijk gestart.
De campagne ‘3 goede vragen’ is in het leven geroepen om u te helpen bij het gesprek met uw zorgverlener én om de dialoog tussen u en de zorgverlener te verbeteren. Binnen Zuyderland ondersteunen wij de 3 goede vragen op alle poliklinieken.
De 3 goede vragen zijn:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
Door te luisteren naar uw klachten en door u te onderzoeken, kan een cardioloog beoordelen of, en zo ja welke, problemen er met uw hart zijn. De cardioloog beschikt over een groot aantal tests waarmee hij dit kan onderzoeken.
Tijdens het onderzoekstraject bij hartklachten kunt u in aanmerking komen voor onder meer de volgende onderzoeken:
- ECG (hartfilmpje)
- Echo
- Inspanningstest (fietstest)
- Bloedonderzoek
- Longfoto
Als een diagnose is gesteld, bespreekt de cardioloog met u welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijke behandelingen zijn:
- Medicatie
- Dotterbehandeling
- Elektrische cardioversie
- Implantatie van een pacemaker
- Bypassoperatie
- Implantatie van een Reveal
De Patient Journey App geeft u alle belangrijke informatie over uw geplande dotterbehandeling in Zuyderland Medisch Centrum. Zo heeft u alle benodigde informatie altijd en overal bij de hand. Bovendien stuurt de app u berichten en herinneringen op het moment dat het voor u van belang is.
U kunt de Patient Journey App downloaden in de App Store of Google Play. De app is te gebruiken op uw telefoon én/of tablet.
Hoe download ik de app?
- Zoek naar Patient Journey in de App Store / Google Play of scan onderstaande QR code.
- Download en installeer de app.
- Accepteer push notificaties.
- Open de app, zoek naar Zuyderland ziekenhuis en selecteer vervolgens ‘geplande dotterbehandeling’. Is de datum van uw behandeling al bekend? Dan kunt u deze invoeren in de app.
- Lees en accepteer de algemene voorwaarden.
- Druk op de knop ‘Start’ en alle informatie over uw behandeling is direct zichtbaar op uw tijdlijn
Tijdens uw geplande dotterbehandeling zal uw behandelend arts u meerdere keren vragen naar uw klachten, kwaliteit van leven, uw functioneren en uw zorgbehoefte. Dit kan voorafgaand aan uw behandeling zijn, of (geruime tijd) na uw behandeling. Dit doen wij omdat we graag zicht willen krijgen op uw situatie zodat wij uw klachten gerichter kunnen onderzoeken en een beter beeld kunnen krijgen van de (lange termijn) effecten van uw behandeling. Daarnaast willen wij graag weten of u als patiënt tevreden bent over de geleverde zorg. Een van de manieren om de kwaliteit van zorg te kunnen bewaken is het afnemen van digitale vragenlijsten. Wij gebruiken hiervoor de zogenaamde Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten. Deze vragenlijsten worden periodiek uitgevraagd en maken onderdeel van uw behandeling.
Lees verder op de website www.zuyderland.nl/vragenlijsten onder het kopje Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten
Heeft u een compliment, suggestie of klacht? Dan horen wij graag van u!
Wij vinden het van groot belang dat u tevreden bent met de behandeling en/of zorg die u van ons krijgt en vernemen daarom graag uw ervaring.
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
STZ Topklinische functie Percutane coronaire interventie (PCI)
Het PCI centrum betreft de zorg voor patiënten met (mogelijk) zuurstoftekort van het hart, meestal veroorzaakt door ernstige aderverkalking van de kransslagaderen. Deze zorg overstijgt de dotterbehandeling alleen en is gericht op de gehele keten: van ambulance, via een zo kort mogelijke opname tot hartrevalidatie en cardio vasculair risico management (CVRM) door de huisarts om zodoende echt meerwaarde voor de patiënt te creëren tegen acceptabele kosten.
Zuyderland heeft een WBMV erkenning voor het verrichten van Percutane Coronaire Interventies als zelfstandig centrum.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
begane grond, balie 22
meldpunt West 05
begane grond, balie 0.01
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier