Ga naar hoofdinhoud

Waarom is handenwassen zo belangrijk?

Al lijken je handen nog zo schoon, het krioelt er van de bacteriën. Op zich is dit niet zo erg. Behalve als je in het ziekenhuis bent, als patiënt, bezoeker of medewerker. Patiënten zijn door hun verminderde weerstand extra vatbaar voor besmetting met virussen en bacteriën. Zeker in een ziekenhuis, waar resistente bacteriën meer voorkomen dan thuis is goede handhygiëne van levensbelang.

handen_wassen

Om patiënten te beschermen tegen infectiegevaar doet Zuyderland Medisch Centrum er alles aan om het toepassen van handhygiëne voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Bij de ingang van verpleegafdelingen op de locatie Sittard-Geleen en in patiëntenkamers en behandelruimten op alle ziekenhuislocaties hangen alcoholdispensers.

Een instructie op posters en stickers maakt op verschillende plaatsen duidelijk hóe handen goed gedesinfecteerd worden. Dit lukt niet met zeep alleen; om bacteriën en virussen te doden is handalcohol nodig. Het advies luidt bovendien: desinfecteer minstens 30 seconden alle delen van je handen en je polsen, voor een optimaal resultaat!

Dat Zuyderland op de goede weg is, blijkt nu al uit onderzoek op de locatie Sittard-Geleen. Door aandacht te blijven schenken aan het belang van goede handhygiëne, wordt op verpleegafdelingen nu vijf keer zoveel handalcohol gebruikt als zes jaar geleden. Het aantal infecties met ziekenhuisbacteriën neemt hierdoor af.

Niet alleen extra aandacht in ziekenhuis

Net als in het ziekenhuis zijn ook de medewerkers in de andere organisatieonderdelen van Zuyderland, zoals de zorgcentra en consultatiebureaus, geïnstrueerd hoe zij een goede handhygiëne kunnen waarborgen. Op zoveel mogelijk plaatsen in de gebouwen hangen alcoholdispensers. Medewerkers beschikken bovendien over zakflacons. Dit jaar hebben de zorgcentra Aldenhof en Hoogstaete met een ‘Hygiënedag’ extra aandacht besteed aan het onderwerp ‘handhygiëne’.