Ga naar hoofdinhoud

Vijf vragen over teken aan onze microbioloog Frans Stals

Afgelopen jaar werden er aanzienlijk meer tekenbeten gemeld dan voorgaande jaren. De verwachting is dat het aantal tekenbeten ook de komende maand hoog zal zijn. Hoe ernstig is dit probleem? En wat te doen als je een teek op je huid ziet zitten? Vijf vragen aan Frans Stals, microbioloog in Zuyderland.

foto teek in hand
“Tekenbeten vormen toch wel een probleem ja,” zegt Frans Stals. “Een probleem dat we hier duidelijk zien toenemen. Steeds meer mensen raken besmet met de ziekte van Lyme, één van de mogelijke gevolgen van een tekenbeet”. Dat blijkt ook uit het feit dat er op internet een heuse ‘tekenradar’ in het leven is geroepen. In 1994 waren er 20 besmettingen met de ziekte van Lyme per 100.000 Limburgers. In 2009 lag dit aantal al op 122.

Wat betreft de tekenbeten zelf: “In 2014 kwamen 23.500 mensen bij hun huisarts met een rode ring- of vlekvormige uitslag op de huid”, zegt Stals. “Het aantal mensen dat zich meldt met een rode ring- of vlekvormige huiduitslag is tussen 2009 en 2014 licht toegenomen en lijkt zich te stabiliseren.”

Vijf vragen over teken aan onze microbioloog Frans Stals

Wat is een teek nou eigenlijk?
“Teken lijken op spinnetjes en kunnen erg klein zijn: 1 tot 3 millimeter. Een teek kan mensen bijten. De teek zuigt dan bloed op en zwelt op tot een donkerrood bolletje.”

Hoe herken je de ziekte van Lyme?
“Een eerste stadium van de ziekte van Lyme (er vormt zich een rode kring rond de plek waar is gestoken) is nog makkelijk te behandelen”, zegt Stals. “In de tweede fase treden er echter gewrichtsklachten op. In een derde fase zien we vaker aantasting van het zenuwstelsel.” Volgens Stals kan moe voelen echter nooit een teken van de ziekte van Lyme zijn. “Hoogstens indirect, door de ontstekingen.”

Wat te doen wanneer je een teek op je huid ziet zitten?
“Haal ’m dan zo snel mogelijk weg!”, adviseert Stals. “Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans is dat hij ziekteverwekkers overdraagt.” Dit kan met een puntig pincet of een speciale, bij de apotheek en drogist verkrijgbare ’tekentang’.

En wat als dat al langer dan 24 uur geleden is?
“Zit de teek al meer dan 24 uur in de huid vast, houd dan de plek waar je gestoken bent, de komende weken in de gaten. Overleg bij het ontstaan van klachten met de huisarts. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1 tot 3%.”

Hoe zit het met de diagnostiek in Zuyderland wanneer je gestoken bent?
“Binnen ons ziekenhuis kunnen wij indien nodig alle benodigde laboratoriumdiagnostiek voor de ziekte van Lyme binnen enkele dagen verrichten,” besluit Stals.