Ga naar hoofdinhoud

Op de fiets naar Sarajevo voor PTSS

Oscar van der Ven, medewerker Bewaking & Beveiliging in Zuyderland Heerlen en Brunssum, stapt eind deze maand op de fiets. Het wordt geen kort ritje, want eindpunt is Sarajevo in Bosnië en Herzegovina. Veel collega’s in Zuyderland weten het niet, maar Oscar (39) was eerder veertien jaar lang actief in het leger en werd uitgezonden naar het toenmalige Joegeslavië (1998) en Afghanistan (2007). Nu, ruim vijf jaar werkzaam in onze ziekenhuizen, vraagt hij als veteraan aandacht voor de posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Oscar van der Ven

De Stichting Wounded Warriors (buiten Nederland actief in nog vijf andere landen) benaderde Oscar eind vorig jaar om, samen met nog 31 andere Joegeslavië-veteranen, de uitdaging aan te gaan. Canadezen, Duitsers, Portugezen: ze maken net als Oscar deel uit van het initiatief. Dat vindt Oscar fijn. Niet alleen omdat hij weet welke gevolgen op psychisch vlak de oorlog heeft gehad voor zijn oud-collega’s. Oscar vertelt dat hij zelf ook lijdt aan PTSS.

Moeilijk
“Het begon denk ik twee jaar geleden”, vertelt Oscar. “Maar je hebt zelf niet echt door dat je er aan lijdt. Nadat er hier (ziekenhuis, red.) een aantal ingrijpende dingen gebeurden, kreeg ik het steeds moeilijker. Na een aantal gesprekken met de bedrijfsarts van toenmalig Atrium bleek dat ik aan PTSS leed.” Een half jaar lang zat Oscar thuis en kon niet meer werken.

Sporten als redding
Met de nodige medicatie keerde hij terug en kwam toen in aanraking met wat – zo blikt hij nu terug – de start van zijn redding betekende. Hij werd gevraagd voor het Runningteam van Atrium MC (nu Zuyderland). “Sporten heeft mij enorm geholpen. Ik begon met rennen en het voelde meteen goed. Ik zit nu ook in het Wielerteam van Zuyderland (Vince).” Sinds eind vorig jaar wordt de medicatie steeds verder afgebouwd en het gaat steeds beter: “Ik leerde er ook beter over te praten met collega’s en ondertussen weten heel wat mensen ervan. Op de werkvloer kan ik rekenen op begrip.”

Van Doorn naar Sarajevo
Oscar is na 1998 nooit meer terug is geweest in het gebied dat hem gedeeltelijk gevormd heeft. “Daarom is het wel bijzonder als ik er volgende maand ineens weer ben.” Hij fietst vanuit het Veteranen Instituut in Doorn naar het Holiday Inn Hotel in Sarajevo, een tocht van ongeveer 2100 kilometer. “Dit doen wij voor het WWNL- Support Fonds en om bewustwording te creëren voor PTSS. Het ingezamelde geld wordt gebruikt om activiteiten voor veteranen te organiseren. Mensen met PTSS zitten echt in een eigen wereld, een soort isolatie. Ze komen soms hun huis niet meer uit. Met activiteiten proberen we dat te doorbreken en te laten zien dat, ook al zijn ze psychisch gewond geraakt, zij nog steeds tot grootse prestaties in staat zijn.”

fietsteam PTSS