Ga naar hoofdinhoud

Nieuw spreekuur voor sportblessures

De twee sportorthopeden van Zuyderland Medisch Centrum in Sittard houden sinds kort elke dinsdag spreekuur voor sporters die in het weekend een blessure hebben opgelopen.

Eigenlijk voegen ze hun spreekuren samen, zodat ze alle sporters uit de regio die geblesseerd uit het weekend komen, snel en efficiënt kunnen helpen. Als ze zich op maandag melden bij hun huisarts kunnen ze dinsdag met een doorverwijzing al terechtop de sportpoli.

„Niet alleen staat elke dinsdag een team van orthopedisch chirurgen, assistenten, fysiotherapeuten en een physician assistant klaar, we hebben vijf polikamers en er is ruimte gereserveerd bij de MRIscan, zodat sporters snel geholpen kunnen worden”, zegt orthopeed Edwin Jansen die samen met Patrick Deckers spreekuur houdt.

Beide artsen zijn gespecialiseerd in letsels, opgelopen tijdens het sporten. Hun lijntjes met de clubs zijn kort. „Het is pure interesse”, zegt Jansen (44), zelf een mountainbiker. „Bovendien ben ik in mijn werk zelf veeleisend en dat zijn sporters natuurlijk ook. Het gaat om een speciale categorie patiënten. Als ik opereer, weet ik dat zij er alles aan zullen zullen doen om zo snel mogelijk weer op hun oude niveau terug te komen. Dan mogen ze van mij dezelfde mentaliteit verwachten. Wij moeten begrijpen hoe zij denken.”

Jansen en Deckers zien vooral voetballers en handballers, en steeds meer vrouwen. Kruisbandrupturen, letsels aan de meniscus of schouderinstabiliteit overheersen. IJshockeyers zien ze minder, wellicht omdat die betere bescherming dragen. „Vooral handbal is een harde sport”, weet Edwin Jansen: „Op een stroeve ondergrond worden de knieën erg belast.”

De meeste sporters die zich melden met problemen aan de kruisbanden, krijgen een zogenaamde kruisbandreconstructie. Dat betekent veelal een operatieve ingreep die een revalidatie van negen maanden tot een jaar vereist. Edwin Jansen: „Een kruisband afscheuren is echt een heftig letsel. Maar als je niet ingrijpt dan kan de knie instabiel blijven, net als na het uit de kom schieten van de schouder.  Wil je de sport daarna weer oppakken en dat kan in negentig procent van de gevallen dan moet je na de operatie twee keer per week serieus aan de slag met een goede fysiotherapeut.”