Het nachtboek van… Nina de Beer
Hoe is het om ‘s nachts te werken? Nina de Beer, oncologieverpleegkundige, neemt ons mee tijdens één van haar nachtdiensten. Ze werkt in Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen.
’ik neem de tijd voor een patient, die overdag slecht nieuws heeft gekregen’
23.15 uur
Mijn dienst begint. Als ik op de afdeling ben, zie ik dat mijn collega’s nog druk bezig zijn met de patiëntenzorg. Eén collega begint al met ‘overdragen’ terwijl m’n andere collega nog bij een patiënt een blaaskatheter inbrengt. Tijdens de overdracht hoor ik dat de late dienst het druk heeft gehad en dat er twee patiënten zijn, met wie het niet goed gaat. De familieleden waken. De kans bestaat dat ze vannacht overlijden.
00.15 uur
Mijn collega’s zijn klaar met overdragen. Het inbrengen van de blaaskatheter is niet gelukt; de uroloog moet erbij komen.
01.00 uur
Een uurtje later dan gepland kan ik aan mijn ronde beginnen. Ik kijk of de patiënten goed in bed liggen, hang nieuwe infuuszakken aan en maak de katheters leeg. Sommige patiënten breng ik pijnstilling, anderen help ik naar het toilet te gaan. Ik praat met familieleden van patiënten, geef uitleg over de situatie en beantwoord hun vragen. Ik neem de tijd voor een patiënt die overdag slecht nieuws heeft gekregen en daardoor niet kan slapen.
01.30 uur
Ik ben klaar met mijn eerste ronde en kan nu naar de patiënt gaan die vannacht is opgenomen. Mijn collega heeft haar al in bed geholpen en uitleg gegeven over de kamer. Ik breng haar eten en drinken. Het volgende half uur is voor administratieve zaken.
02.00 uur
Ik ruim de afdeling op. De familie van een onrustige patiënt roept regelmatig mijn hulp in. Ze weten niet wat ze moeten doen en zijn emotioneel. Ik probeer de familie gerust te stellen en te ontdekken waar de onrust bij de patiënt vandaan komt. In overleg met de arts krijgt de patiënt een slaapmiddel waardoor ze rustiger wordt en kan slapen. De familie is erg dankbaar en blij dat er wat voor haar kan worden gedaan.
04.00 uur
Ik loop mijn tweede ronde over de afdeling. Ik probeer de patiënten zo min mogelijk te storen. De patiënt die eerder onrustig was, slaapt. De familie is tevreden. Het is tijd om de medicijnen klaar te zetten in de medicijnkamer. Dit neemt toch wat tijd in beslag.
06.00 uur
Mijn derde en tevens laatste ronde. Ik loop elke kamer binnen en kijk bij de patiënt of alles in orde is. Ik praat weer even met de families die bij de patiënten waken en wens ze sterkte de komende dag.
07.00 uur
De overdracht begint. Om 7.15 uur ben ik klaar en mag ik naar mijn bed!