Eerst bellen naar uw huisarts.
De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch
Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de
huisartsenpost.
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
Meer informatie: Spoedeisende hulp.
Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat ‘buikgriep’ veroorzaakt (een ontsteking van het maagdarmkanaal). Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.
Het virus wordt uitgescheiden via de ontlasting of het braaksel van besmette personen. Het virus wordt ondermeer overgebracht via handen die na het toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Daarnaast is besmetting via de lucht als gevolg van braken ook mogelijk. U bent besmettelijk voor anderen van één tot twee dagen voordat u de klachten kreeg, tot drie dagen nadat uw klachten verdwenen zijn
De klachten kunnen zijn: braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of buikkramp. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen maar wel het virus kunnen overdragen door uitscheiding.
De klachten veroorzaakt door het virus zijn vaak kort en heftig. Bij de meeste mensen duren de klachten slechts 1 a 2 dagen. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde afweer kunnen de klachten langer duren en is de kans op complicaties groter. Bij twijfel of voor overleg kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.
Bij het binnenkomen en verlaten van de betreffende verpleegafdeling dient u uw handen goed te wassen met water en zeep. Verder heeft dit geen gevolgen voor u. Alleen als u klachten ontwikkelt binnen 2-3 dagen na het bezoek, is het verstandig het ziekenhuis niet te bezoeken tot tenminste 48 uur na de laatste keer dat u diarree heeft gehad of gebraakt heeft.
Er gelden extra hygiëne- en isolatiemaatregelen voor patiënten, bezoekers en medewerkers. De betreffende verpleegafdelingen worden extra schoongemaakt en er worden voorlopig geen nieuwe patiënten op de afdeling opgenomen. Nieuwe patiënten worden vooralsnog op andere verpleegafdelingen van Zuyderland geplaatst.
Bij vragen over het norovirus en wat dat voor de zorg op de betreffende afdeling betekent, kunt u zich te allen tijde melden bij het verpleegkundig personeel.