Ga naar hoofdinhoud

Wisselen van zorgverzekering? Let op bij het afsluiten van een budgetpolis

05 jan 2021

Een budgetpolis (ook wel selectief polis genoemd) is een zorgverzekering waarbij de zorgverzekeraar met slechts een beperkt aantal zorgverleners een contract afsluit. Hier staat een lagere premie tegenover. Ga je echter naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan bestaat de mogelijkheid dat je een deel van de kosten van planbare (niet-spoedeisende) zorg zelf moet betalen.

Zuyderland is in 2021 wederom niet gecontracteerd voor de budgetpolissen van Univé (Gewoon ZEKUR polis), Zilveren Kruis (Basis Budget polis en Ziezo Selectief polis) en Pro Life (Principe Polis Budget). Deze verzekeraars hebben – wat betreft de genoemde budgetpolissen – contracten met andere zorgverleners afgesloten.

Indien je een budgetpolis afsluit bij een van de genoemde zorgverzekeraars, dan dien je in de meeste gevallen een deel van de kosten zelf te betalen (de zogenaamde eigen bijdrage) naast de kosten voor je eigen risico. Als je jouw zorgkosten volledig vergoed wenst te krijgen, dien je naar een gecontracteerd ziekenhuis te gaan. Indien je ten allen tijde geholpen wilt worden in Zuyderland zonder voor onverwachte kosten te komen staan, kun je het beste een zorgverzekering kiezen waarmee Zuyderland wel gecontracteerd is.

Ondanks dat een budgetpolis in eerste instantie wellicht financieel aantrekkelijk lijkt, kun je in sommige gevallen dus voor onverwachts hoge kosten komen te staan.

Raadpleeg jouw zorgverzekeraar voor details over de vergoedingen, de polisvoorwaarden en uitzonderingen die van toepassing zijn.

Klik hier voor meer informatie.