Ga naar hoofdinhoud

Iets aan de hand? De handtherapeut helpt!

07 okt 2019

Ingrid Abraas en Riny Coenen van de ‘hand & pols kliniek’ binnen Zuyderland Medisch Centrum zijn beiden Gecertificeerd Handtherapeut. Een waardevolle erkenning van de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie voor hun ruime behandelervaring én kennis. Ingrid en Riny zien, met het hele team van tien handtherapeuten in Zuyderland jaarlijks ruim tweeduizend patiënten met hand- en polsklachten. Dagelijks zetten zij hun kennis en passie voor handen in bij de behandeling van patiënten met afwijkingen in vinger, hand of pols als gevolg van een ongeluk of chronische klachten, zoals reuma en artrose.

Handen zijn uniek
Ingrid en Riny vertellen: “De hand is misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten. Elke dag hebben we onze handen nodig om te werken, onszelf en elkaar te verzorgen, te sporten en lief te hebben. Handen zijn uniek en zitten zeer fijn en ingewikkeld in elkaar. Alle onderdelen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Daardoor is de hand ook kwetsbaar en kan klein letsel grote impact hebben op het dagelijks leven. Een goede behandeling door een ervaren handtherapeut is dan belangrijk. Het is voor ons altijd weer een mooi moment wanneer mensen met klachten uiteindelijk weer kunnen doen wat zij graag willen.”

Een klacht staat nooit op zichzelf
“De eerste keuzes die je maakt bij de behandeling van ernstig letsel of chronische klachten aan de hand of pols zijn cruciaal voor het verdere herstel. Behandel je alleen het letsel, dan is de kans groot dat er disbalans ontstaat. Dan zie je dat spieren het van elkaar overnemen of gewrichten niet lekker functioneren. We behandelen dus nooit alleen het letsel, maar kijken altijd naar het hele plaatje, om nog meer klachten te voorkomen,” legt Ingrid uit.

Zorg rondom de patiënt
Riny: “We zijn als handtherapeuten vanaf het begin bij een patiënt betrokken. In ons wekelijks handenspreekuur nemen we ruim de tijd om samen met de patiënt het behandelvoorstel te bespreken. Het is niet altijd nodig te opereren. In sommige gevallen is therapie voldoende om het gewenste resultaat te behalen. En is er tóch een operatie nodig, dan maken we afspraken over de behandeling voor én na de ingreep. Juist met deze persoonlijke begeleiding gedurende het hele traject maken we het verschil.”

Deskundigheid onder één dak
Ingrid: Als handtherapeuten werken we nauw samen met plastisch chirurgen, traumachirurgen, orthopeden, reumatologen en de gipskamer. We bespreken de klachten, kijken naar de röntgenfoto’s, uitslagen van onderzoeken en het verslag van de operatie. We doen er alles aan de behandeling én revalidatie goed op elkaar af stemmen. Door de korte lijnen en deskundigheid onder één dak kunnen we snel bijsturen als dat nodig is. Dat maakt een behandeling binnen de hand & pols kliniek in Zuyderland voor de patiënt waardevol.”

Optimale zorg en begeleiding
Riny: “Juist vanwege de meerwaarde voor de patiënt en zijn herstel, zijn we achter de schermen druk bezig de afstemming tussen alle specialismen nog verder te stroomlijnen. Deze samenwerking krijgt vorm in een hand & pols kliniek, waar alle specialismen samen met de patiënt werken aan optimale zorg én begeleiding. Vóór, tijdens en na de ingreep. Echt heel mooi.”