Bloedafnamedienst Oostelijk Zuid-Limburg viert 40e verjaardag
28 feb 2018De Bloedafnamedienst Oostelijk Zuid-Limburg (BOZL), tegenwoordig onderdeel van Bloedafnamedienst Zuyderland, bestaat deze maand precies 40 jaar. Reden om even stil te staan en het glas te heffen. Dinsdagmiddag 27 februari, troffen medewerkers en oud-medewerkers elkaar op locatie Heerlen waar het allemaal begon. Ook alle patiënten ontvingen gisteren een traktatie.
De BOZL begon 40 jaar geleden als onderdeel van het De Weverziekenhuis in Heerlen. ‘Destijds was het vrij uniek dat er aan huis werd geprikt’, weten Josette Kempeners en Ben Van Dael van de huidige Bloedafnamedienst in Zuyderland. ’Tot dat moment wist je eigenlijk niet beter dan dat je naar het ziekenhuis moest gaan. Aan huis prikken, in de Groene Kruis gebouwen of in zorgcentra was echt iets nieuws.’
Dankbaar
De Bloedafnamedienst begon relatief klein met acht mensen die voortaan in de buitendienst werkten. Mia Poetschlack (71), die in 1978 net als professor dr. Brombacher (oprichter) betrokken was bij de start van de BOZL, herinnert zich dat moment nog goed. ‘Het was bijzonder dat het ziekenfonds hier toestemming voor gaf, daarvoor hebben dan ook veel moeten regelen. Maar ik vond het geweldig om te doen, het voelde in het begin bijna als een hobby. De huisbezoeken waren in eerste instantie bedoeld voor patiënten die slecht ter been waren. Later deed een computersysteem zijn intrede om patiënten in te voeren en een beter overzicht te krijgen. Een steun in de rug voor ons als medewerkers.’ Mia, ondertussen al enige jaren gepensioneerd, herinnert zich met name de dankbaarheid van alle patiënten. ‘Zij waren echt blij met onze dienst.’ En dat is tot op de dag vandaag nog steeds het geval.
300 bezoeken per dag
De Bloedafname Zuyderland prikt anno 2018 in Parkstad ruim 300 keer per dag aan huis. Er zijn ruim 50 prikpunten in de regio waar dagelijks per prikpunt gemiddeld zo’n twintig patiënten per dag geprikt worden. Ook op de Zuyderlandlocaties in Heerlen, Brunssum en Kerkrade is de Bloedafname nog steeds actief. Grootste afnemer is Trombosedienst, maar ook huisartsen en specialisten verwijzen door. Door de fusie van Atrium en Orbis tot Zuyderland is de bloedafnamedienst enorm gegroeid en bestrijkt het de gehele oostelijke en westelijke mijnstreek. Daarnaast verzorgt de bloedafnamedienst steeds vaker de bloedafname in huisartsenpraktijken of gezondheidcentra. ‘Ik ben heel blij dat het na al die jaren nog steeds zo bloeiend is’, laat Mia Poetschlack weten. ‘Heel mooi om te zien.’
Onderzoek
Met de tientallen bloedpriklocaties, is er altijd een bij jou in de regio. Je kunt altijd zonder afspraak terecht. Om bloed te laten prikken heb je wel een verwijzing van je huisarts, specialist of behandelend arts nodig. Door middel van bloedonderzoek kan de bloedafnamedienst Zuyderland bijdragen aan een snelle diagnose.
Foto boven: oprichter professor dr. Brombacher ontmoet veel bekenden tijdens de bijeenkomst dinsdagmiddag.
Foto oud: Mia Postschlack (stafmedewerkster) en prof. dr. Brombacher op een foto in 1988, de Bloedafnamedienst bestond toen tien jaar. Links doktersassistent M. Pluymen.