Ga naar hoofdinhoud

Afbraak voormalige woonflat Zuyderland Heerlen officieel van start

04 nov 2020

Woensdagmiddag is op het terrein van Zuyderland Heerlen – doormiddel van een zogenaamde ‘eerste knip’ in het gebouw –  de sloop van de vroegere woonflat (verpleegstersflat) gestart. Het gebouw was tot vorig jaar nog in gebruik voor diverse kantoorfuncties. De afbraak zal naar verwachting anderhalve maand gaan duren.

Een van de laatste Zuyderlandmedewerkers die nog in het gebouw werkte, mocht symbolisch het eerste deel van het gebouw stuk knijpen.

Meer dan 50 jaar oud

De bouw van de flat vond plaats in de jaren ’60 en is vele jaren gebruikt als huisvesting voor personeel in opleiding. Het De Wever ziekenhuis, waarvan op 3 maart 1964 de eerste schop de grond in ging en dat op 2 februari 1968 in gebruik werd genomen, kenmerkte zich door een groot opleidingscentrum. Begin jaren ’90 is het gebouw omgetoverd tot kantooromgeving, waardoor het gebouw ook de bijnaam ‘Kantoorflat’ kreeg. De flat behoort door zowel haar voormalige woonfunctie als recentere kantoorfunctie tot een van de kenmerkendste gebouwen van Zuyderland. Het gebouw bepaalde, samen met het beddenhuis en de (reeds in 2008 gesloopte) Torenflats) meer dan 50 jaar het aanblik van het ziekenhuisterrein in Heerlen.

Deel je herinnering, boodschap of oude foto!

Speciaal voor iedereen die een goeie herinnering heeft aan zijn oude werkplek, vroegere woonruimte tijdens zijn/haar opleiding of gewoon het gebouw in het algemeen, is er op onze website een speciale berichtenpagina in het leven geroepen:

Plaats je verhaaltje, foto of herinnering hier! verpleegstersflat.zuyderland.nl

‘More bits, less Bricks.’
De afgelopen weken is er al gestart met demontage van herbruikbare materialen. Nu is het tijd om de ruwbouw te slopen. Dit wordt t/m medio december gedaan door een mobiele kraan met arm en knijper. In 2017 werd al het besluit genomen om het gebruikte vloeroppervlak binnen Zuyderland sterk te laten krimpen: ‘More bits, less Bricks.’ De diverse kantoorplekken hebben in afgelopen jaren al onderdak gevonden op met name locatie Sittard-Geleen. 
 
Zuyderland heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en kiest voor een vooruitstrevende aanpak bij alle sloop- en bouwprojecten. Zo wordt er ook ingespeeld op de nieuwe kabinetsmaatregelen – met als eerste doel 50% minder verbruik van primaire grondstoffen in 2030 – en op de huidige ontwikkelingen in de markt. Er is met name goed nagedacht over het terugwinnen van materialen bij de sloop en de route die de grondstoffen afleggen na demontage. 
Stofoverlast wordt zoveel mogelijk voorkomen
Zuyderland treft diverse voorzieningen om stofoverlast zoveel mogelijk te voorkomen wanneer vanaf maandag 9 november de machinale sloop daadwerkelijk van start is gegaan. Patiënten en bezoekers zullen, ook bij wind of slecht weer, hoogstwaarschijnlijk geen overlast ervaren van het vrijkomende stof, omdat in de buurt van de flat enkel parkeerplaatsen van medewerkers gesitueerd zijn.
https://vimeo.com/475465378/0672bbf6d2