Eerst bellen naar uw huisarts.
De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch
Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de
huisartsenpost.
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
Meer informatie: Spoedeisende hulp.
Ja. Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen dunner wordt en beschadigd raakt, afhankelijk van hoe sterk het kraakbeen is en hoe zwaar het belast wordt. Artrose is geen ontstekingsreuma
Onder bepaalde voorwaarden is het zeker mogelijk om aan het werk te blijven . Bepalend daarbij is om welk soort reuma het gaat, welke gewrichten zijn betrokken, of er gewrichtsschade is en of er functionele beperkingen zijn. Ook het soort werk en de mate van belasting speelt een grote rol. Als pijn en stijfheid met medicatie onder controle zijn, is het toch mogelijk om met aanpassingen aan het werk te blijven. Om dat te realiseren is er wel flexibiliteit aan beide kanten nodig, van werkgever en werknemer. Meer hierover kunt u lezen in de brochure “Reuma en behoud van werk” (NRF).
Niet voor alle vormen van reuma is het nodig om medicatie te gebruiken, dan kan een pijnstiller zo nodig ook voldoende zijn. Vormen van reuma waarbij ontstekingen optreden kunnen leiden tot schade in het lichaam, daarom is het bij ontstekingsreuma en ontstekingsziekte belangrijk om met medicijnen de ontstekingen te bestrijden. Medicatie wordt dan langdurig voorgeschreven, en daarbij wordt gezocht naar de persoonlijke laagste dosering die effectief is.
Blijven bewegen is bij reuma juist heel erg belangrijk. Door regelmatig te bewegen neemt de mobiliteit en fitheid toe, neemt spierkracht en uithoudingsvermogen toe, en is betere ontspanning mogelijk. Gewrichten blijken nog steeds hoog te kunnen worden belast. Het lichaam geeft zelf aan wat er mogelijk is betreft belastbaarheid. Intensieve sporten zijn niet altijd geschikt voor mensen met reuma, maar het is niet onmogelijk om te doen. Door langdurig of intensief bewegen kunnen juist klachten ontstaan, dus bij bewegen en sporten is onder andere een goede balans nodig betreft rust/activiteit, geleidelijke trainingsopbouw, vermijden van prestatiedruk. Aanbevolen wordt zwemmen, fietsen, wandelen, gymnastische sport of dans.
Voeding heeft geen invloed op reuma, het advies is om een gezonde voeding te gebruiken door de Maaltijdschijf van het Voedingscentrum op te volgen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat voedingssupplementen reumatische ontstekingen verminderen.
Zeer hoge doseringen visolie (de omega-3 vetzuren EPA en DHA) hebben misschien het effect dat reumatische ontstekingen er door verminderen. Maar hoge doseringen visolie heeft ook veel risico’s en daarom wordt extra visolie bij reuma toch afgeraden. Het is beter om twee keer per week vette vis te eten, dan zijn visolie capsules ook niet nodig.