- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Oncologische Zorg
- Nazorg Oncologische Zorg
Nazorg Oncologische Zorg
Nazorg is óók voorzorg: de fysieke en psychosociale gevolgen van kanker en de behandeling daarvan kunnen al direct na diagnose en tijdens behandeling optreden. Dankzij vroegsignalering is tijdige behandeling van klachten mogelijk. Door direct na diagnose te starten, kan de ziektelast verminderen en erger worden voorkomen.
Voorbeelden van nazorg zijn:
- begeleiding door een fysiotherapeut om (weer) conditie op te bouwen
- begeleiding door een diëtiste om op een door u gewenst gewicht te komen en/of te blijven
- begeleiding door een psycholoog of maatschappelijk werker voor psychosociale zorg
- behandeling van de late gevolgen van de behandeling tegen kanker, bijvoorbeeld lymfoedeem (bij borstkanker)
Lastmeter
Om uw behoefte aan nazorg in kaart te brengen, kan de arts of verpleegkundige gebruik maken van de Lastmeter. Dit is een vragenlijst die u invult en vervolgens met uw arts of verpleegkundige bespreekt. Uit uw antwoorden op de vragen kan uw behandelaar afleiden van welke problemen of zorgen u op dat moment last heeft en of u behoefte heeft aan extra ondersteuning. De Lastmeter vult u bij voorkeur op verschillende momenten in het hele zorgproces in.
In Nederland krijgen 4 van de 10 mannen en 3,5 van de 10 vrouwen kanker. Als iemand te horen krijgt dat hij of zij kanker heeft, is dat een bijzonder schokkende gebeurtenis. Voor de meeste patiënten met kanker, ongeveer driekwart, is de voorlichting, communicatie en ondersteuning van bijvoorbeeld verpleegkundigen en artsen toereikend. Voor het overige deel is daarnaast gespecialiseerde psychosociale zorg nodig.
Die zorg biedt de Psycho Oncologisch Centrum Zuyderland: Aesclepios. Lees verder…
Soms wordt iemands leven overheerst door problemen die een ziekte met zich mee kan brengen. Die ziekte kan (zeer) ernstig of chronisch zijn en kan bijvoorbeeld pijnklachten geven. Het kan ook zijn dat er sprake is van angsten, spanningen en/of depressies. Het zelf oplossen van problemen lukt niet meer en er kan sprake zijn van disbalans. Indien u zich hierin herkent kan de Mindfulnesstraining misschien iets voor u betekenen.
Tijdens deze training leert u anders omgaan met uw klachten en levenssituatie en kunt u weer meer energie en balans in uw leven krijgen, ondanks stress, ziekte en pijn. In de training staat aandacht centraal: het richten van aandacht, aandacht hebben voor het nu (het moment) en jezelf niet verliezen in gedachten, gevoelens en beoordelingen.
De training blijkt een krachtig middel om zelf invloed te leren uitoefenen op uw energie- balans, verandering te brengen in het omgaan met uw gezondheidsproblemen en het beter hanteerbaar maken van de klachten. Mogelijk ontdekt u dat u meer voor uzelf kunt doen dan u denkt. Als u de oefeningen die u tijdens de training leert ook thuis doet, gaat u effect ervaren, al gaat dat soms langzaam. Op langere termijn lukt het u steeds beter om met aandacht in het leven te staan.
Deze training is alleen voor patiënten die in behandeling zijn bij een specialist van Zuyderland. U heeft daar heeft u wel een verwijzing van uw specialist voor nodig. Trainingen vinden plaats op locatie Kerkrade en Sittard-Geleen.
Oncologische Revalidatie is een revalidatieprogramma dat gericht is op het weer lichamelijk, psychisch en sociaal naar tevredenheid kunnen functioneren na een behandeling voor kanker en het leren omgaan met de restverschijnselen na kanker. Veelgehoorde klachten zijn vermoeidheid, moeite met bewegen, verminderde conditie, angst en onzekerheid en problemen om het werk te hervatten.
Fysieke activiteiten (bewegen) is een belangrijk onderdeel van het revalidatieprogramma onder andere omdat fysieke training een positief effect heeft bij de preventie en het verminderen van langdurige bijwerkingen van de behandeling van kanker. Daarnaast is er, indien nodig, aandacht voor het leren omgaan met een verminderde belastbaarheid waarbij er aandacht is voor energiemanagement, grenshantering en psychosociale begeleiding of behandeling.
Er zijn aan het begin van de revalidatiebehandeling 4 informatie bijeenkomsten, gegeven door maatschappelijk werk en psychologie, waar handvatten en tips besproken worden om te kunnen herstellen en weer zo optimaal mogelijk te functioneren. Deze informatie bijeenkomsten vinden op de locatie Sittard-Geleen plaats in groepsverband. Op locatie Heerlen worden alleen individuele programma’s aangeboden.
De revalidatiebehandeling is bedoeld voor mensen, ouder dan 18 jaar, die een behandeling voor kanker zoals bestraling en chemotherapie ongeveer 3 maanden geleden hebben afgerond en waarbij er sprake is van een relatief gunstige levensverwachting. Het maakt niet uit welke vorm van kanker u heeft gehad. U moet in staat zijn om het programma gedurende 2-3 dagdelen per week te kunnen volgen.
Het behandelteam bestaat uit een revalidatiearts, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste, maatschappelijk werk en/of diëtiste. Afhankelijk van uw vraag en/of persoonlijke revalidatiedoel worden deze therapeuten ingeschakeld.
Aanmelding
Uw huisarts, bedrijfsarts of behandelend specialist kunnen u verwijzen naar de poli revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum. U ontvangt dan op korte termijn een schriftelijke of telefonische uitnodiging voor een bezoek aan de revalidatiearts. Na afloop van dit bezoek krijgt u een aantal vragenlijsten die u ingevuld kunt meenemen naar uw therapieën.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over oncologische revalidatie? Neem dan contact op het secretariaat revalidatie via telefoonnummer 088 – 459 9718.
Wie met kanker geconfronteerd wordt, krijgt te maken met onzekerheden, verdriet en vragen.
Vaak raakt het dagelijks leven ontregeld en kunnen spanningen ontstaan. Niet altijd reageren vrienden, kennissen of familieleden hier even goed op. Dan kan contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, u helpen. Bijvoorbeeld bij het verwerken van indrukken en gevoelens die u ervaart in uw gevecht tegen kanker. Het contact kan ervoor zorgen dat u minder bang en onzeker bent. U herkent zich mogelijk in de verhalen van anderen en uw gevoelens worden (h)erkend. U kunt samen praktische tips uitwisselen over bijvoorbeeld werkhervatting, verzekeringen en uiterlijke verzorging. Zaken die vaak alleen iemand die ook kanker heeft (of heeft gehad), begrijpt.
Een organisatie in onze regio die u met lotgenoten in contact kan brengen zijn de Toon Hermans Huizen in Sittard en Parkstad (in Heerlen).
Toon Hermans Huis Parkstad
Toon Hermans Huis Sittard
Voorts kunt u via kanker.nl lid worden van een community waarin u uw ervaringen met anderen kunt delen of deelgenoot kunt worden van de ervaringen van anderen.
Lotgenoten Contact Kanker.nl
Mogelijk kan uw zorgverzekeraar ook meer informatie geven over lotgenotengroepen en patiëntenverenigingen in uw regio.
Overige interessante websites voor lotgenotencontact;
Knooppunt Informele Zorg
Het Knooppunt Informele Zorg richt zich op drie pijlers: mantelzorgers, (zorg)vrijwilligers en zelfregie. Praktisch omvat dat het onderling verbinden van (lokale) organisaties die informele zorgers ondersteunen, maar ook het verstevigen van de relatie met professionals zoals huisartsen, praktijkondersteuners en WMO-consulenten.
Zelfregietool
Wil jij zelf iets veranderen of verbeteren, of loop jij tegen iets aan in je leven waarop je niet direct een antwoord weet? Weet dan dat er altijd mensen zijn die jou zijn voorgegaan. Deze mensen vind je op de website van Zelfregietool.
AYA
AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 35 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.
Ziek zijn doet veel met je...
In 'Ziek zijn doet veel met je...' staan ervaringsverhalen en opgedane inzichten centraal. Het tijdschrift vraagt aandacht voor de psychosociale gevolgen van een ernstige aandoening of ziekte.