Arts-onderzoeker Jean Daemen slaagt cum laude voor masterscriptie Technische Geneeskunde
04 sep 2020Jean Daemen, arts-onderzoeker bij de afdeling thoraxchirurgie, is afgelopen week cum-laude afgestudeerd met het cijfer 10 voor de masteropleiding Technische Geneeskunde. Deze exceptionele beoordeling ontving hij voor zijn master-scriptie ‘Het gebruik van driedimensionale beeldvorming als diagnostisch middel bij patiënten met een pectus excavatum (trechterborst)’. Hij was hiermee pas de 4e student in de historie van de opleiding Technische Geneeskunde die het cijfer 10 behaalde voor zijn scriptie.
Aan dit onderzoek heeft hij één jaar lang gewerkt, mede met behulp van een subsidie gehonoreerd door het Research en Innovatiefonds van Zuyderland. Volgens de afstudeercommissie zijn de uitkomsten van de scriptie zeer toepasbaar en zinvol in het kader van het elimineren van blootstelling aan röntgenstraling voor patiënten, alsmede het vereenvoudigen en versnellen van de preoperatieve diagnostische opbouw. Tevens was de afstudeercommissie enthousiast over het feit dat Jean met zijn inzet ook aan tal van andere onderzoeken heeft meegewerkt binnen het STZ-centrum voor Thoraxwandaandoeningen en minimaal-invasieve longchirurgie.
Jean nam de beoordeling in ontvangst tijdens een digitale afstudeerbijeenkomst onder het toeziend oog van commissieleden Erik de Loos (thorax- en traumachirurg) en Yvonne Vissers (thorax- en oncologisch chirurg). ‘Ik ben nog steeds overrompeld’, vertelt hij. ‘Dit geeft een grote boost om nog harder door te werken, maar creëert stiekem ook meer bewustwording voor de trechterborst en onderzoek binnen de thoraxchirurgie’.
Onderzoek naar 3D-foto’s bij trechterborstpatiënten
De trechterborst is de meest voorkomende aangeboren afwijking van de borstwand. Om de ernst van deze afwijking te bepalen wordt momenteel van elke patiënt een röntgenfoto of CT-scan van de borstkas gemaakt. Op basis van deze foto of scan kan men de ernst van de trechterborst objectiveren en bepalen of een operatie noodzakelijk is. Het nadeel van deze beeldvormende middelen is de röntgenstraling. Een driedimensionale (3D) camera is een mogelijk alternatieve, röntgenstralingsvrije methode om die ernst te bepalen. Hierdoor hoeven patiënten in de toekomst mogelijk niet meer te worden blootgesteld aan röntgenstraling.
Foto: Jean Daemen (links) en thoraxchirurg Erik de Loos. De foto is genomen voor de coronaperiode.
Onder: medisch fotograaf Mirianne Theunissen in actie bij een patiënt met de 3D-camera