Eerste ‘Dignity Case’ overhandigd in Zuyderland
16 jul 2020In Zuyderland Medisch Centrum is door het ontwikkelen van een zogenaamde ‘Dignity Case’ een belangrijke stap gezet op het gebied van patiëntveiligheid en menselijke waardigheid. Op woensdag 15 juli werd het eerste exemplaar overhandigd aan Wideke Nijdam (Bestuursraad) en Loes Sieben (voorzitter Cliëntenraad Zuyderland).
De ‘Dignity Case’ is een oplossing voor patiënten die bij operaties of onderzoeken hun bril, kunstgebit en/of hoortoestel moeten achterlaten op de afdeling. Niet alleen is het ontluisterend om zonder deze hulpmiddelen te worden blootgesteld aan allerlei blikken; het kan ook problemen geven bij de time-out procedure op de OK. De patiënt krijgt daar vragen gesteld die hij slecht hoort, gesteld door iemand die hij slecht ziet. Vervolgens moet hij deze dan ook nog beantwoorden zonder zijn gebitsimplantaten. Dit is vanuit patiëntperspectief zeer onwenselijk.
Patiënten worden steeds vaker opgenomen via de Nuchtere Opname Afdeling en vertrekken van daaruit naar de OK, waar de hulpmiddelen achterblijven. De persoonlijke eigendommen worden vervolgens naar de verpleegafdeling gebracht. Ook hier ontstaan regelmatig problemen. Hulpmiddelen gaan stuk of raken per ongeluk zoek. Voor Zuyderland een schadepost, voor de patiënt zeer vervelend. Die moet na een relatief eenvoudige ingreep bijvoorbeeld twee weken vloeibaar eten omdat gebitsimplantaten zijn zoekgeraakt.
Babs en Lous Slangen, beiden werkzaam in Zuyderland, bedachten daarom de Dignity Case. Samen met Mieke Balfoort (afdelingshoofd) werd het idee daadwerkelijk tot uitvoering gebracht. De Dignity Case is een uitvouwbaar doosje dat voorzien van een patiëntensticker met nanotape aan het bed wordt bevestigd. Hierin kunnen op de OK de spullen van de patiënt op het laatste moment veilig worden opgeborgen. Zodra de patiënt er weer aan toe is zijn de hulpmiddelen direct beschikbaar.
Vanuit het perspectief van verantwoord maatschappelijk ondernemen is in samenwerking met Andi Print Solutions gekozen voor een kartonnen doosje, dat zodoende eenvoudig kan worden gerecycled. Twee jaar na het indienen van dit prijswinnende initiatief voor de Cees Sterk Prijs (geldbedrag) is nu de eerste lading Dignity Cases geleverd en in gebruik genomen op de Operatiekamers. Ook de Nuchtere Opname Afdeling (NOA) en Dagverpleging kunnen er al gebruik van maken. De bedoeling is dat later ook andere afdelingen zoals de Spoedeisende Hulp en een aantal onderzoeksafdelingen gaan meedoen. Uiteindelijk moet elke afdeling die daar behoefte aan heeft, kunnen beschikken over Dignity Cases.