- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Radiologie
Radiologie
Afspraak & Contact
Wilt u contact opnemen met Radiologie? Bel dan met een van onderstaande locaties.
Locaties
Souterrain, balie ST.10
Meldpunt West 12
Etage 0, balie 0.01
Voor verwijzingen via huisarts
De onderzoeken van Radiologie maken weefsels en organen in het lichaam zichtbaar. We gebruiken daarvoor röntgenstralen (röntgenonderzoek, mammografie), geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI-onderzoek).
De radioloog kan met deze onderzoeken vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. De radioloog beoordeelt het onderzoek en adviseert uw huisarts of specialist.
De radioloog kan met deze onderzoeken vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. De radioloog beoordeelt het onderzoek en adviseert uw huisarts of specialist.
U kunt de afdeling Radiologie bezoeken op drie locaties: in Sittard-Geleen, Heerlen en Brunssum.
Mitralis Kerkrade / Hoensbroek verzorgt de Radiologie voor alle verwijzingen van huisartsen. Meer informatie over Mitralis vindt u op www.mitralisdc.nl
Zuyderland Medisch Centrum, locatie Heerlen
Afspraak na verwijzing via uw huisarts
Bent u door uw huisarts doorverwezen voor een onderzoek op de afdeling Radiologie?
Dan kunt u bellen voor een afspraak met Afsprakenbureau Mitralis.
Mitralis is op werkdagen van 08.00 – 16.30 uur te bereiken op telefoonnummer 045 – 820 0100
Als u een afspraak wilt wijzigen of annuleren, dan kunt u ook bellen met Afsprakenbureau Mitralis.
Afspraak na verwijzing via uw specialist voor een röntgenfoto
I.v.m. het coronavirus is het niet meer mogelijk zonder afspraak binnen te lopen, u dient een afspraak te maken.
Afspraak na verwijzing van uw specialist voor alle andere foto’s
Bent u door uw specialist doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek zoals een CT-scan, een MRI-scan, een echografie of een angiografie?
Dan moet u hiervoor een afspraak maken.
U kunt op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 6696
Wijzigen of annuleren van afspraak?
Om een poliklinische afspraak te wijzigen of te annuleren, kunt u bellen met de afdeling Radiologie op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 6696
Locatie binnen het ziekenhuis
Hebt u een afspraak?
U kunt zich voor uw afspraak melden bij balie ST 10 (Souterrain)
Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen
Afspraak na verwijzing via uw huisarts
Bent u door uw huisarts doorverwezen voor een onderzoek op de afdeling Radiologie?
U kunt op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 7747
Afspraak na verwijzing via uw specialist
Als uw specialist of behandelend arts u doorverwijst voor een onderzoek naar de afdeling Radiologie, dan hoeft u in de meeste gevallen niets te doen. De afspraak wordt in principe gemaakt door de verpleegafdeling of door de spreekuurassistente van uw specialist.
Informatie
Bent u op zoek naar meer informatie?
U kunt op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 7747
Locatie
Hebt u een afspraak?
U kunt zich melden op de afdeling Radiologie bij meldpunt West 12.
Zuyderland Medisch Centrum, locatie Brunssum
Radiologie – etage 0, balie 0.01
Prins Hendriklaan 376
6443 AE Brunssum
Tel: 088 – 459 6696
Bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur.
Routebeschrijving
Een röntgenfoto
Het doel van het onderzoek is een beeld te krijgen van eventuele afwijkingen van het skelet, de luchtwegen en/of de buikorganen door gebruik te maken van röntgenstraling. Voor het onderzoek dient u het te fotograferen gedeelte van het lichaam te ontbloten. Ook sieraden, piercings, gebitsprothesen, beha’s en andere metaalhoudende voorwerpen, die zich in of nabij het te fotograferen gebied bevinden, moeten worden uitgedaan.
De röntgenlaborant vraagt u, afhankelijk van het onderzoek, in een bepaalde houding te gaan staan, liggen of zitten. Met behulp van een lichtveld stelt de röntgenlaborant de apparatuur in voor de te maken röntgenfoto. Tijdens het maken van de foto mag u niet bewegen om
bewegingsonscherpte op de röntgenfoto te voorkomen.
Echografie
Bij een echografie worden er beelden gemaakt van het weefsel en de organen met behulp van ultrageluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn voor het menselijk oor niet hoorbaar. Er wordt een transducer die geluidsgolven uitzendt, op uw huid geplaatst. Deze geluidsgolven dringen het lichaam binnen en worden door de weefsels verschillend teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven (echo’s) worden door dezelfde transducer weer opgevangen en op een monitor in beeld gebracht. Er zijn geen nadelige effecten van het gebruik bekend.
CT-scan
Het doel van het CT-onderzoek is het opsporen van eventuele afwijkingen met behulp van een CT-scanner. De afkorting CT staat voor ‘Computer Tomogram’. De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam kan zien. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat een driedimensionaal beeld van een deel van het lichaam. De radioloog kan op deze manier eventuele afwijkingen waarnemen.
U wordt verzocht op de onderzoekstafel te gaan liggen, die door de scanner schuift. Het te onderzoeken lichaamsdeel bevindt zich midden in de opening van de scanner. In de scanner bevindt zich een röntgenbuis waarmee de scans worden gemaakt. Door middel van een ronddraaiende röntgenbuis worden röntgenstralen door uw lichaam gestuurd. De stralen worden opgevangen, omgezet in elektrische signalen en weer verwerkt door een computer. De laborant(e) houdt u vanuit de bedieningskamer goed in de gaten. Bij veel onderzoeken op de CT wordt gebruik gemaakt van contrast. Hiervoor zijn soms specifieke voorbereidingen noodzakelijk.
MRI
Het doel van een MRI-onderzoek is het opsporen van eventuele afwijkingen van organen en gewrichten. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De MRI-scanner bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel, de voor- en achterkant is open. Met behulp van een sterke magneet en radiogolven worden beelden gemaakt van uw lichaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgen-straling. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan minder aangenaam zijn als u last hebt van engtevrees.
Angiografie (interventie)
Bij een angiografie worden de bloedvaten in het lichaam zichtbaar gemaakt. Deze behandelingen, waarvan de dotterprocedure de bekendste is, worden door een gespecialiseerd radioloog verricht: de interventieradioloog. Bij het dotteren wordt een slangetje met een ballonnetje in het bloedvat gebracht ter hoogte van de vernauwing. Daar wordt het ballonnetje opgeblazen, zodat de bloedvaten weer goed doorgankelijk worden. De bloedvaten worden d.m.v. een contrastmiddel zichtbaar gemaakt. Voor deze behandeling moet u altijd worden opgenomen. Soms kan dat via de Dagverpleging en kunt u dezelfde dag weer naar huis.
Behalve beeldvormend onderzoek vinden op de afdeling Radiologie ook behandelingen plaats. Het gaat dan om ingrepen zoals een dotterbehandeling of een stentplaatsing. Een stent is een metalen buisje dat in het vernauwde deel van een bloedvat wordt geplaatst. Dit is vaak nodig als een dotterbehandeling onvoldoende resultaat geeft.
Afspraak & Contact
Wilt u contact opnemen met Radiologie? Bel dan met een van onderstaande locaties.
Locaties
Souterrain, balie ST.10
Meldpunt West 12
Etage 0, balie 0.01
Voor verwijzingen via huisarts
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier