Mijn selfie...
Lees het hele verhaalHematologie
Hematologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen van het bloed, de bloedvormende weefsels en de lymfeklieren. De bloedvormende weefsels zijn: beenmerg, milt, thymus/zwezerik en de lymfeklieren. Hematologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde. Hematologen hebben na de algemene opleiding tot internist een specialisatie tot hematoloog gedaan. Hematologisch onderzoek richt zich met name op de cellen in bloed, beenmerg en lymfeklieren.
Telefoonnummer van de poli : 088- 459 9707
Vanuit het RIVM wordt nog gewerkt aan een uniform beleid over COVID-19 vaccinatie van immuungecompromitteerden. Daar zijn we vanuit de NVvH bij betrokken. Ons uitgangspunt daarbij is dat vaccinatie veilig is, en dat er weinig feitelijke onderbouwing is bij wie vaccinatie niet effectief zou zijn. We willen dus geen patiëntencategorie op voorhand uitsluiten van vaccinatie. Behandelaren kunnen op individuele gronden besluiten vaccinatie uit te stellen bij patiënten van wie zij verwachten dat de respons onvoldoende is. Voorwaarde daarvoor is dat deze patiënten op een later moment wel gevaccineerd kunnen worden. Uitstel moet alleen overwogen worden bij transplantatiepatiënten en patiënten die immunochemotherapie krijgen, met de insteek dat zij binnen een paar maanden naar verwachting een veel betere respons op vaccinatie laten zien.
De NVvH werkgroep COVID-19 heeft het volgende advies aan hematologische patiënten geformuleerd:
- Afstand houden en mondneusmaskers dragen blijft belangrijk, ook als u gevaccineerd bent
- Het coronavaccin is even veilig voor patiënten met hematologische aandoeningen als voor anderen
- In principe komt iedereen in aanmerking voor vaccinatie
- Alleen in specifieke gevallen waarin door tijdelijke onderdrukking van de afweer de effectiviteit van het vaccin lager kan zijn, wordt er soms voor gekozen vaccinatie uit te stellen
- Overleg bij twijfel met uw behandelaar als u een oproep voor vaccinatie krijgt.
Per minuut worden ongeveer 350 miljoen bloedplaatjes, rode- en witte bloedcellen aangemaakt in het beenmerg. Bij de oncologische hematologie is er sprake van een ongeremde celdeling. De oncologische hematologie omvat ziektebeelden zoals lymfeklierkanker (Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom), acute en chronische leukemie (zoals CML, CLL, AML en ALL), Multipel Myeloom, Myeloproliferatieve aandoeningen (zoals Polycythaemia Vera, essentiële trombocytemie, myelofibrose enz.), Myelodysplastische syndromen (MDS) etc.
Wanneer u een hematoloog bezoekt is dit vaak vanwege bepaalde klachten of symptomen. De symptomen zijn vaak weinig specifiek zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, gezwollen lymfeklieren, koorts, infecties, bloedingen. Soms is er doorverwezen vanuit de huisarts omdat bij toeval tijdens een routineonderzoek afwijkende bloedwaarden zijn waargenomen. Een eerste consult bestaat uit een anamnese. Dit is een gesprek waarin de hematoloog u vraagt naar klachten, u medische voorgeschiedenis, medicatie, ziektes in de familie.
Ook vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Op basis van dit gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt er aanvullend onderzoek ingezet om een diagnose en behandeling te kunnen opstellen. De meest voorkomende onderzoeken binnen de hematologie zijn: bloedonderzoek, beenmergonderzoek, pathologisch onderzoek van bv. een lymfeklier, medische beeldvorming d.m.v. echografie, CT-scan, PET-CT.
Omdat, in tegenstelling tot vele andere soorten kanker (zoals darmkanker, borstkanker, longkanker etc.) de kwaadaardige bloedcellen zich in de bloedbaan bevinden en voortdurend circuleren, spreken we van bloedkankers niet van uitzaaiingen maar van stadia. Het stadium van de ziekte geeft aan in hoeverre kwaadaardige cellen zich op andere plaatsen van het lichaam zich hebben genesteld.
Er zijn veel verschillende vormen van kanker van het lymfestelsel. De verschillende soorten bij elkaar noemen we lymfomen. Lymfomen worden ingedeeld in 2 groepen: het Hodgkin Lymfoom en het Non-Hodgkin Lymfoom. Beide groepen zijn weer verder onder te verdelen, er zijn 5 vormen van het Hodgkin Lymfoom en ruim 40 verschillende vormen van het non-Hodgkin Lymfoom met allemaal hun eigen prognose en behandeling. De lymfomen zijn een vorm van kanker uitgaande van lymfocyten die ongecontroleerd gaan delen. Lymfocyten zijn een bepaald soort witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen binnen ons immuunsysteem en zorgen voor de bestrijding van ziekteverwekkers en de productie van afweerstoffen.
Onze specialisten die werkzaam zijn in het Oncologisch Centrum Zuyd zijn gespecialiseerd in hematologische aandoeningen. Het team heeft veel ervaring en expertise op dit gebied. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede. Hemato-oncologische zorg van Zuyderland voldoet ook aan de minimale voorwaarden van Hematon.
De ongerustheid bij een aandoening van hematologische aard is vaak groot. Wij streven er naar u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de diagnose en het behandelplan.
Kanker is een ingrijpende ziekte. De tijd rondom de diagnostiek, behandeling en de nazorg brengt waarschijnlijk veel vragen en onzekerheden met zich mee, zowel bij u als bij uw directe omgeving. Daarom wordt vaak na het bezoek aan de medisch specialist een afspraak gemaakt met de verpleegkundig specialist die op dat moment uw casemanager wordt. Deze verpleegkundig specialist werkt nauw samen met de medisch specialisten en is gespecialiseerd op alle aspecten die met uw ziektebeeld samenhangen; de diagnose stelling, de soorten behandelingen en de effecten daarvan en de nazorg, kort na de behandeling en op lange termijn.
De casemanager zal u persoonlijk begeleiden. Hij /zij is het centrale aanspreekpunt en helpt u om overzicht te houden.
Uw casemanager zorgt ervoor dat uw traject zo vlot en goed mogelijk verloopt.
Het is raadzaam uw partner of een andere naaste mee te nemen naar de gesprekken met de casemanager. U krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen, zodat u weet wat u allemaal kunt verwachten tijdens de verschillende fasen van uw behandelproces. Alle onderwerpen die met uw ziekte of behandeling te maken hebben, zijn bespreekbaar.
U kunt de casemanager laagdrempelig bereiken; telefonisch, tijdens kantooruren.
Hematon is de patiëntenorganisatie voor patiënten met bloed- of lymfklierkanker en voor mensen die daarvoor een stamceltransplantatie hebben ondergaan.
Lees verder op de website hematon.nl >
In Zuyderland Medisch Centrum hechten we naast het behandelen van patiënten ook veel waarde aan hoogwaardig en relevant wetenschappelijk onderzoek. Dit kan gaan om eigen onderzoek of om landelijke onderzoeken van andere ziekenhuizen waaraan we deelnemen. We zijn ervan overtuigd dat de geneeskunde en de zorg alleen verder kan ontwikkelen als we actief meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat we u vragen om deelname aan onderzoek. Het staat u altijd vrij om te beslissen om hier wel of niet aan deel te nemen en u zult altijd uitgebreid geïnformeerd worden en voldoende bedenktijd krijgen om hier een beslissing over te nemen.
Meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken kunt u ook vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de website van het Ministerie.
Wij willen u in dit kader nog wijzen op bijgaande informatie: “Patiënten folder registratie van Kanker”
Om goed voorbereid te zijn op de gesprekken met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist, geven we u een aantal tips:
- neem een voor u vertrouwd persoon mee naar het artsenbezoek;
- schrijf uw klachten puntsgewijs op;
- schrijf uw vragen op en noteer de antwoorden van de arts tijdens het bezoek;
- maak gebruik van de 3 Goede Vragen
- geef aan als u iets niet begrijpt en vraag om uitleg: van bijvoorbeeld medische termen;
- vraag tijd om na te denken als u een moeilijke beslissing moet nemen;
- maak eventueel een nieuwe afspraak als u na het gesprek nog steeds vragen hebt.
- Lees hier het artikel ‘Evidence based nazorg na behandeling lymfoom’ met dr. Asiong Jie en verpleegkundig specialist Danny Quadvlieg.
- Lees hier het artikel ‘Samen beslissen verbetert zorg in voor- en natraject’ waarin o.a. Zuyderland verpleegkundig specialist Danny Quadvlieg vertelt over het belang van én de ervaringen met ‘samen beslissen’ vóór en na de behandeling.