Ga naar hoofdinhoud

'Ik heet de Lange en ben klein van stuk, grappig he!'

Lees het hele verhaal

Elise de Lange-Jacobi

Zorgcentrum Hoogstaete

'Ik heet de Lange en ben klein van stuk, grappig he!'

De goedlachse Elise de Lange-Jacobi (95) komt oorspronkelijk uit Vaals. Dat is goed te horen. Elise verhuisde deze zomer vanuit haar woning in Brunssum naar zorgcentrum Hoogstaete in Sittard. Met een stralende glimlach zegt ze. ‘Ik heet de Lange en ben klein van stuk, grappig he!’

Elise: ‘Thuis werd het allemaal te zwaar voor me. Toch heb ik tot de laatste dag zelf gekookt. Ik ben een paar keer lelijk gevallen. Dan moet je realistisch zijn. Mijn dochter woont in de buurt van Hoogstaete en heeft me hier bij dit mooie zorgcentrum ingeschreven. In juli was het dan zover, ik kon verhuizen.’ De ogen van Elise krijgen een treurige uitstraling en ze gaat over op dialect: ‘Vör miesj voong iesj dat jet flot’.

Elise: ‘Het bevalt me goed hier. Zolang het kan, ga ik beneden in het restaurant eten. Ik lees heel erg graag en geniet ervan om buiten te wandelen. Dat doe ik ook wel eens met een mevrouw die hier op dezelfde afdeling woont. Gezellig gaan we er dan samen op uit. Ook luister ik graag naar muziek.’

Elise loopt samen met haar zoon Jan en zijn vrouw naar de woonkamer waar de Beleef-tv staat. Dat is een enorme touchscreen. De bewoners kunnen er alleen of met hun familieleden van alles mee doen; spelletjes, geheugentraining, muziek luisteren of gewoon herinneringen ophalen. Activiteitenbegeleidster Romy Schurgers legt uit hoe het beeldscherm werkt. Elise gaat aan de slag met een spel waarbij ze werkwoorden moet samenvoegen. Ze swiped over het scherm, maakt een puzzel en samen luisteren ze liedjes uit de oude doos.
Elise: ‘Deze liedjes ken ik allemaal niet want ‘iesj bin va Vôls’. Die zijn allemaal van boven de rivieren.’ Al snel daarna klinkt ‘onder moeders paraplu’ in de huiskamer en Elise zingt voorzichtig mee. Als Dorus daarna zingt over twee motten in zijn ouwe jas, gaan de remmen los. Iedereen doet uit volle borst mee.