Ga naar hoofdinhoud

'Wendy is altijd goed gehumeurd.'

Lees het hele verhaal

Wendy Schoenmakers

Spoedeisende Hulp

'Wendy is altijd goed gehumeurd.'

De zwangere Wendy Schoenmakers werkt op de Spoedeisende Hulp (SEH) in Heerlen. Het is erg druk en in de wachtruimte wachten nog vijftien patiënten. Vandaag is de laatste werkdag voor haar zwangerschapsverlof. Het team wil haar wat ontzien, vandaar dat ze vandaag een coördinerende taak heeft. Daardoor kan ze haar werk voor het grootste deel zittend doen.

De goedlachse Wendy werkt stevig door. Ondanks de drukte blijft deze duizendpoot rustig. Om haar heen liggen drie telefoons waarvan ze er met gemak twee tegelijkertijd hanteert. De telefoons hebben geen moment rust. Een arts die net begonnen is met zijn dienst, vraagt in het voorbij gaan hoe het verder moet met een patiënt. Wendy antwoordt dat deze meneer wordt opgenomen. Ze belt meteen naar de Acute Opname Afdeling. ‘Heb je nog bedjes vrij Martin? Ja? Dat is fijn. Ajuu !’ Daarna attendeert ze haar collega’s er vriendelijk op om de telefoons mee te nemen die nog op het bureau liggen. Iedere collega heeft een telefoon in zijn zak zodat hij of zij altijd bereikbaar is. Ondertussen adviseert ze ook nog een leerling verpleegkundige die naast haar zit. ‘Wendy’, vraagt een collega, ‘hebben we een vrij bed?’ Wendy’s ogen schieten over het beeldscherm. ‘Ja hoor, kamer 9 is vrij. Breng die mevrouw maar snel naar binnen, want ze wacht al bijna drie uur.’ De telefoon blijft rinkelen

Wendy: ‘Naast SEH-artsen, is van de meeste specialismen een arts-assistent aanwezig op onze afdeling. Dat is belangrijk zodat patiënten zo snel mogelijk door de juiste arts gezien worden. Als het druk is, wachten patiënten die niet in levensgevaar zijn, regelmatig lang in de wachtkamer. Wij doen ons uiterste best om patiënten zo snel mogelijk te helpen.’ Een arts-assistent loopt langs de balie en vraagt Wendy iets over een patiënt om er zeker van te zijn dat ze op een lijn zitten. Wendy geeft uitleg en de arts-assistent loopt tevreden verder.

Een vriendelijk lachende collega, Annie Knoben, een ‘oude rot’ in het vak op de SEH, vertelt dat Wendy een betrokken en zeer kundige collega is. Annie: ‘Wendy is altijd goed gehumeurd en een harde werker. Ze wil in verband met haar zwangerschap geen uitzonderingspositie. Ze trekt haar eigen plan en weet waar haar grenzen liggen. Die zijn erg ruim.’

‘Hey’ zegt een zwangere collega verpleegkundige die haar vaste werkplek heeft op de SEH in Sittard-Geleen. ‘Jij bent ook zwanger zie ik, alles goed?’ ‘Ja hoor’ zegt Wendy terwijl ze tevreden lacht. Daarna stort ze zich weer in de drukte.