Ga naar hoofdinhoud

‘Gastvrijheid zit in kleine dingen’

Lees het verhaal

Christel Theeven-van Besouw

Orthopedie

‘Gastvrijheid zit in kleine dingen’

Cristel Theeven-van Besouw werkt op de verpleegafdeling Orthopedie, locatie Sittard-Geleen. Gastvrijheid en goed zorgen voor de patiënten zit in haar genen. Cristel is van mening dat je voor de patiënten dient te zorgen zoals je zelf verzorgd wil worden als je in het ziekenhuis ligt.

‘Als een patiënt zich welkom en veilig voelt op de afdeling, zorgt dat voor een stuk rust. Ik ben een verpleegkundige die werkt vanuit het hart. Gastvrijheid zit in de kleine dingen die je voor een patiënt kunt doen. Een vriendelijk woord, een klein gebaar, met aandacht luisteren of een schouderklopje, doen wonderen. Daarnaast is het belangrijk dat je je houdt aan afspraken die je met een patiënt maakt. Het nieuwe voedingssysteem binnen Zuyderland draagt ook bij aan gastvrijheid. De voeding wordt nu vacuüm verpakt aangeleverd en op de verpleegafdeling vers bereid. Het eten wordt terplekke op het bord gelegd en gegarneerd met bijvoorbeeld kruiden of rauwkost. Dat oogt meteen anders.

Mevrouw Coenjaerdts werd voor de tweede keer opgenomen. Bij de eerste opname smulde ze van kip pilav, een gerecht met kip, groenten en perzik op een bedje van rijst. ‘Ik zie nog de teleurstelling op haar gezicht bij de tweede opname, toen ik haar vertelde dat ze nuchter moest blijven. Ik beloofde haar dat, als ze terug zou komen van de uitslaapkamer, ik zou zorgen voor een beetje kip pilav. Na de operatie werd mevrouw Coenjaerdts opgenomen op de Intensive Care (IC) en pas laat in de avond kon ze worden opgehaald. Toen ik haar op de IC zag, vertelde ik dat de kip op haar wachtte. Haar ogen straalden. De IC-verpleegkundige vertelde me dat het eerste wat ze zei toen ze wakker werd, was dat ze kip pilav zou krijgen op de afdeling. Het was leuk om te horen dat ze zich er zo op verheugde, dat ze het zelfs aan de collega’s op de IC vertelde. Eenmaal terug op onze afdeling heb ik het gerecht opgewarmd en heeft mevrouw Coenjaerdts alsnog een beetje kunnen eten. Ik heb zelden iemand gezien die na een operatie zo genoot van het eten. Met een blij en voldaan gevoel viel ze daarna in slaap.

Verpleegkunde is een vak waarbij je werkt met je verstand EN met je hart. Ondanks drukte is het belangrijk om dat altijd in gedachten te houden. Het geeft de patiënt, maar ook mijzelf een goed gevoel. Die avond ging ik met een extra grote glimlach op mijn gezicht naar huis.’