Ga naar hoofdinhoud

‘Ik ben lid van een team waarin het ‘klikt’ onder elkaar’

Lees het hele verhaal

Wil van Riet

Neonatologie

‘Ik ben lid van een team waarin het ‘klikt’ onder elkaar’

Wil van Riet (60) start in 1977 met de in-service opleiding verpleegkundige. Na het behalen van zijn diploma kan hij beginnen hij op de verpleegafdeling Urologie. Hij werkt nog niet lang op die afdeling, als er vacatures ontstaan op de Neonatologie (Couveuse afdeling). Zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij regelt dat hij een aantal dagen mee mag lopen met de neonatologieverpleegkundigen om te ervaren of het werken met zieke pasgeborenen iets voor hem is. Als snel verpand hij zijn hart aan deze bijzondere categorie van patiënten.

Wil: ‘Neonatologie verpleegkundige is een geweldig beroep. Ik ben van mening dat het een roeping is. Je moet affectie hebben met de pasgeborenen en hun ouders. De couveuse afdeling is in 2016 ondergebracht bij het Zuyderland Geboortecentrum. Kind en ouders liggen samen op een kamer, ook als de pasgeborene ernstig ziek is. Het is belangrijk dat de ouders zo snel mogelijk participeren in de zorg van hun kind. Het is namelijk bewezen, dat pasgeborenen waarvan de ouders 24 uur per dag aanwezig zijn, sneller herstellen.

Wil heeft een coachende rol bij het, samen met de ouders, uitvoeren van het zorgproces. De neonatologie verpleegkundige zorgt zowel voor het kind, als de moeder. ‘Coachen van de ouders is een belangrijke taak geworden in mijn dagelijks werk. We horen van ouders dat zij het erg fijn vinden dat die mogelijkheid wordt geboden.’

Wil: ‘De fusie heeft in ons team en voor de afdeling voor veel mooie verbeteringen gezorgd. Ik ben lid van een team waarin het ‘klikt’ onder elkaar en daar ben ik reuze trots op. Iedereen is zeer gemotiveerd om optimale zorg aan het gezin te bieden dat bij ons op de afdeling verblijft. Hoe langer ik werk (ruim 41 jaar), hoe meer plezier ik er aan beleef. Zoals ik me nu voel wil ik echt niet stoppen in deze functie. Wel overweeg ik om in de toekomst minder uren aan de slag te gaan.’

De enige kanttekening die Wil heeft over zijn afdeling is dat het geboortecentrum heel groot is en dat de medewerkers daardoor grote afstanden moeten overbruggen. Maar ook hier ziet hij het positieve van, ‘je blijft in beweging’.

Snel naar