Ga naar hoofdinhoud

Ria Lebens

Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

"De helende werking van liefdevol aanraken"

“Liefdevol aanraken.” Zo beschrijft Ria Lebens de voetmassages die zij geeft aan patiënten met kanker. “Ik ben er om te zijn en te geven”, zegt ze. Ria gaat rustig zitten, pakt de voet van de patiënt in bed voorzichtig vast en begint voet en onderbeen zachtjes en zonder druk te masseren met speciale olie. Ria is een van de vijf vrijwilligers/masseurs op de afdeling Oncologie in Sittard.

“Ik voel me bevoorrecht dat ik dit werk mag doen”, zegt ze met een stralende blik in de ogen. “Het begon allemaal met een proef enkele jaren geleden, naar aanleiding van een onderzoek naar de effecten van voetmassages bij mensen met kanker. Verpleegkundigen Miriam en Saskia opperden het idee deze voetmassages aan te bieden. Chirurg-oncoloog Dr. Stoot ondersteunde het plan. Een kennis vroeg mij destijds of ik interesse had mee te doen. Dat had ik zeker! We zijn nu ruim vier jaar verder en ik werk hier nog steeds. Het is zo’n mooi en dankbaar werk. Ik zou het voor geen goud willen missen.”

Aanraking maakt emoties los
Kankerpatiënten hebben vaak last van stress of pijn. Ria: “Door ze voorzichtig aan te raken en met rustige bewegingen te masseren, vloeit de spanning weg. De mensen denken even niet aan hun ziekte en kunnen echt genieten. Dat komt omdat aanraking zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine in de hersenen. De patiënten worden aangeraakt als mens en voelen zich even geen patiënt. Aanraking maakt vaak emoties los. Patiënten voelen zich veilig en vrij om hun verhaal te vertellen, of om te huilen. Dat mag allemaal. Ik ben er om simpelweg te luisteren en te geven.

Voetzones en organen
“Een van mijn patiënten had veel pijn en tintelingen in de voeten”, vertelt Ria. “Ik merkte dat hij erg gespannen was voor de aanraking. Maar door heel voorzichtig en rustig te beginnen, kon hij zich ontspannen en geen pijn voelen. Zo mooi om te zien hoe hij genoot van de massage.” Ria is overtuigd van de helende werking van massage. “Ik heb meegemaakt dat darmkankerpatiënten hun darmen na de operatie weer in beweging voelden komen. Mensen met neuropathie voelen de tintelingen uit hun benen wegtrekken en hebben er de hele dag geen last meer van. Dat is toch prachtig!”

Hoe dat kan? “Alle organen hebben een eigen zone in de voeten” legt ze uit. “Massage stimuleert de doorbloeding in dat orgaan, waardoor het beter gaat functioneren. Om die reden masseer ik het liefst de voeten. Als patiënten dat om wat voor reden dan ook niet prettig vinden, kan ik een hand- en onderarmmassage geven.”

Rust en privacy
De massages vinden altijd plaats op de kamer van de patiënt, in absolute rust en privacy. De deur van de kamer gaat even dicht, de jaloezieën omlaag en de telefoon uit. “De patiënten vinden het heel fijn”, is de ervaring van Ria en haar collega’s Hub, Hans, Maria en Carina. Lachend: “We krijgen hele goede feedback. Natuurlijk is niets verplicht, dit is een extra service aan de patiënten. Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind iets bij te dragen. Ik ben zelf gezond, ik kom hier heel graag, voel me er goed bij en zie dat als een mooie en vervullende taak. Ik doe dit uit mijn hart.”