Ga naar hoofdinhoud

‘Ik hou van mijn beroep in de zorg’

Lees het hele verhaal

Monica Janssen

Klinische Geriatrie Sittard-Geleen

‘Ik hou van mijn beroep in de zorg’

Monica Janssen werkt als gespecialiseerd verpleegkundige op de klinische Geriatrie, de afdeling waar kwetsbare, oudere patiënten binnen Zuyderland worden opgenomen. Kwetsbare ouderen hebben vaak een hogere leeftijd, meerdere aandoeningen en een verhoogd risico op complicaties. Na haar opleiding koos Monica bewust voor deze patiëntengroep omdat er sprake is van multi-problematiek. De behandeling richt zich op het in kaart brengen van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen. Monica heeft ook een rol in de begeleiding van mantelzorgers. Zij zijn belangrijk voor het verstrekken van informatie, aangezien de geriatrische patiënt deze vaak zelf niet meer kan geven.

Monica: ‘Mijn carrière begon tijdens de mijn verpleegkundige opleiding. Ik werkte als oproepkracht in de flexpool. Als student draag je, afhankelijk van het leerjaar waar je mee bezig bent, steeds andere titels. Je begint als helpende, daarna helpende verzorgende ig en uiteindelijk verpleegkundige.

‘Ik coördineer de totale zorg voor de, aan mij toegewezen, patiënten. Onze afdeling telt 30 bedden die altijd bezet zijn. Met drie verpleegkundigen regelen we de zorg voor 10 patiënten.

Kwetsbare patiënten, ouder dan 70 jaar, worden altijd op de Geriatrie opgenomen. Het lichaam van deze patiënten reageert vaak anders als er iets aan de hand is. Zo heeft een jongere patiënt tot 65 jaar bij een urineweginfectie pijn bij het plassen. Bij de geriatrische patiënt is er vaak sprake van koorts of verwarring. Regelmatig worden patiënten met een delier opgenomen. Hierbij is er sprake van een verstoorde oriëntatie die lijkt op ernstige dementie. Het delier verdwijnt na verloop van tijd weer. De oorzaak is ziekte of het gebrek aan regelmaat. Het is dan ook erg belangrijk dat wij op onze afdeling zorgen voor regelmaat en structuur.’

‘Ik hou van mijn beroep in de zorg. Als een patiënt helemaal gedesoriënteerd binnenkomt en uiteindelijk toch lopend onze afdeling verlaat, geeft mij dat een positief gevoel. Datzelfde gevoel heb ik ook als patiënten aangeven dat ze tevreden zijn over de zorg die ik heb geleverd. Dat is helemaal top en betekent dat ik mijn werk goed doe.’

Snel naar