Ga naar hoofdinhoud

'Hulp in de huishouding én even bijpraten '

Lees het hele verhaal

Betsy Schoones-Hendriks

Huishoudelijke hulp

Hulp in de huishouding én even bijpraten

Elke maandagochtend kijkt mevrouw Betsy Schoones-Hendriks uit naar de komst van haar huishoudelijke hulp Tiny Peeters. “Tiny komt al drie jaar bij mij en is mij zeer dierbaar”, zegt Betsy. “Ik vertrouw haar volledig. Ze weet precies wat en hoe ik het graag wil hebben, weet alles te vinden en is bovendien een heel prettig persoon. Als ze klaar is met haar werk, drinken we samen nog een kopje koffie en praten we even bij.”

Je zou het haar niet geven, maar Betsy Schoones is 92 jaar. Ze woont zelfstandig in een appartement in Geleen en is nog redelijk gezond op wat ouderdomsklachten na. Haar geheim? Ze lacht: “Ik zou het niet weten. Behalve misschien altijd bezig zijn? Zowel fysiek als mentaal. Elke dag even naar buiten om een boodschap te doen. Ik kook, was en strijk nog zelf. En ik heb een iPad. Daarmee kan ik skypen met mijn klein- en achterkleinkinderen die in Nieuw-Zeeland wonen. Ik doe er ook spelletjes op. Hartstikke leuk.” Daarnaast probeert Betsy zoveel mogelijk mee te doen aan activiteiten. “Elke twee maanden komen we met de schoonzussen bij elkaar om gezellig bij te praten. Als ik de kans krijg, ga ik mee met een reisje van de Zonnebloem. Ik vind het heerlijk om er af en toe tussenuit te gaan.”

Vlak na de dood van haar man, dertien jaar geleden, kreeg Betsy Schoones een schouderprothese in haar linkerarm. “Vanaf dat moment kan ik niet meer alles in huis zelf doen en krijg ik hulp in de huishouding van Zuyderland. Sinds drie jaar is dat Tiny. Inmiddels heb ik vooral last van mijn rechterarm, die kan niet meer omhoog. Ook bukken lukt niet. Ik heb de hulp echt nodig om te poetsen en ramen te wassen. Als Tiny op vakantie is, doe ik het wel een weekje zelf, maar dan loop ik toch snel tegen mijn grenzen aan. Je kunt wel zeggen dat ik het zonder Tiny eigenlijk niet meer zou redden. En eerlijk gezegd zou ik haar ook als persoon erg missen.”

Foto: Betsy Schoones en huishoudelijke hulp Tiny Peeters