Ga naar hoofdinhoud

Nazorg heeft tot doel de ziektelast te beperken door verbetering van de kwaliteit van leven.

Nazorg bestaat uit voorlichting, begeleiding, ingaan op klachten en symptomen, signaleren van directe of late effecten van de ziekte en behandeling en aandacht voor sociale gevolgen. Evaluatie van het medisch handelen en de gevolgen daarvan.

Bekijk hier alles over oncologische nazorg

Nacontrole

Na de behandeling blijft u onder controle bij de longarts. Deze nacontroles zijn nodig om er zeker van te zien dat de ziekte niet is teruggekomen.De nacontrole duurt 5 jaar. De frequentie van nazorgcontroles neemt na verloop van tijd af. Dat gebeurt in overleg met u.

Nazorg is óók voorzorg: de fysieke en psychosociale gevolgen van kanker en de behandeling daarvan kunnen al direct na diagnose en tijdens behandeling optreden. Dankzij vroegsignalering is tijdige behandeling van klachten mogelijk. Door direct na de diagnose te starten, kan de ziektelast verminderen en erger worden voorkomen.

Het behandelteam en vooral de casemanager zal hier meermaals aandacht aan besteden en met u bespreken wat de mogelijkheden in uw situatie zijn.

Bewegen is van belang

Kanker en de bijbehorende behandelingen en therapieën vergen veel van uw lichaam. Hiervoor is het van belang dat uw spieren goed op peil blijven of toenemen. Met meer spieren heeft u meer spierkracht en daarmee bent u fitter en in een betere conditie. Voor spieropbouw zijn training en een goede voeding belangrijk. Beweging en voeding versterken elkaars werking. U kunt zelf aan uw conditie werken door dagelijks naar buiten te gaan. Ook kunt u terecht bij een (oncologische) fysiotherapeut.

Gezonde voeding

Om uw conditie op te bouwen heeft u als basis een gezonde voeding nodig die alle voedingsstoffen bevat. Het is goed om daarvoor de algemene voedingsadviezen te volgen. Uw casemanager overlegt met u of een diëtiste hierbij kan ondersteunen.

Over leven en dood

In gesprek met jezelf, je naasten en je zorgverleners.