- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Geestelijke Gezondheidszorg
- Kind & Adolescent GGZ
Kind & Adolescent GGZ
Team Kind & Adolescent (K&A)
Gelukkig krijgen mensen in het dagelijkse leven het meeste zelf goed geregeld. Soms lukt dat onvoldoende en is professionele hulp nodig. Het team Kind & Adolescent (K&A) biedt deze hulp aan (zeer jonge) kinderen, jeugdigen, adolescenten (in de leeftijd 0 tot 23 jaar) en hun gezinnen.
Je ontwikkelt je als kind op vele gebieden (lichamelijk, emotioneel, in je denken en relaties met anderen). Ouders en andere volwassenen (leerkrachten bijvoorbeeld) spelen een belangrijke rol hierbij. Als bij je ontwikkeling en daarmee samenhangend in de opvoeding te grote problemen optreden, waardoor je het samen niet meer goed krijgt opgelost, kan het team K&A hulp bieden. Denk aan problemen als heel somber en snel angstig zijn. Veel piekeren of veel moeite in contact met anderen, lichamelijke klachten die niet goed te snappen zijn of ernstig hinderen. Heel druk, prikkelbaar zijn en slecht kunnen meekomen in de klas. Ontwikkelingsproblemen of moeilijkheden in de onderlinge band tussen ouder en kind. Ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt en daar veel last van hebben, zelf en in de omgang met elkaar, zowel thuis als op school of werk en de vrije tijd. Om deze problemen te verhelpen of te verlichten, bieden wij op diverse manieren geestelijke gezondheidszorg.
Wij willen de juiste hulp bieden, die bij uw, bij jouw persoonlijke situatie past, op basis van goede samenwerking. Wij willen het samen regelen met actieve inbreng van jullie zelf. Wij hebben oog en oor voor jullie klachten en kwetsbaarheden en ook voor jullie krachten en kwaliteiten. Wij betrekken in overleg ook anderen, zoals school, bij de zorg en werken soms samen met andere hulpinstanties.
Het zorgtraject verloopt als volgt:
- Aanmelding
- Het eerste gesprek (ook wel intake genoemd)
- Behandeling
- Afronden en nazorg
Om hulp bij ons te krijgen, verloopt de aanmelding via de huisarts of de gemeente, het consultatiebureau, het Centrum van Jeugd & Gezin (CJG) of een medisch specialist. Zij schatten in of verwijzing naar ons passend is of een andere vorm van hulp. Soms hebben wij eerst nog overleg met de verwijzer, in elk geval als er heel snel hulp nodig is vanwege een crisissituatie.
Belangrijk: als jullie worden verwezen, nemen wij telefonisch contact met jullie op en vragen we naar achtergrondgegevens. Hierna sturen wij jullie aanvullende informatie op en vragen wij om enkele gegevens terug te sturen. Dit helpt jullie om al een indruk van ons te krijgen en ons om al iets van jullie situatie en vragen te vernemen. Pas als we bepaalde gegevens (vooral de wettelijk verplichte handtekeningen) weer terug hebben ontvangen, kan het eerste gesprek worden gepland.
In het eerste gesprek ontmoeten jullie meestal twee hulpverleners van het team, die beiden betrokken blijven tijdens het hele traject. Één hulpverlener wat meer op de voorgrond, bijvoorbeeld een (GZ-)psycholoog, verpleegkundige of orthopedagoog), deze persoon is jullie contactpersoon en zet het zorgtraject met jullie uit. De andere hulpverlener, bijvoorbeeld een kinder- en jeugdpsychiater of klinisch psycholoog, blijft betrokken als regiebehandelaar, soms actief, soms wat meer op de achtergrond.
Het gesprek duurt ongeveer 1,5 uur. Na een gezamenlijke start wordt vaak, in onderling overleg, opgesplitst (kind/jeugdige bij de ene en de ouders bij de andere hulpverlener) zodat we de tijd zo goed mogelijk benutten. Bij zeer jonge kinderen wordt er doorgaans voor gekozen het eerste gesprek wel volledig samen te doen. We zullen tijdens ons eerste contact ingaan op jullie persoonlijke omstandigheden, behoeften en vragen. Voor jonge kinderen kan dit eerste contact ook meer in spelvorm plaatsvinden. Hiermee krijgen we een eerste professionele indruk, die we met jullie zullen delen. We zullen een voorstel doen over wat mogelijk is aan behandeling en eventueel aanvullend onderzoek. We beslissen samen hierover, als het kan meteen aan het eind van dit gesprek.
Wij bieden diverse vormen van behandeling aan. In gespreks-, spel- of bewegingsvorm. Behandeling kan individueel of in groepen worden geboden. De vorm is afgestemd op de leeftijd en op het kind, jeugdige, adolescent, ouder(s), of gezin. Daarnaast kan behandeling met medicijnen worden geboden en kunnen jullie via internet van internetbehandeling gebruik maken. Voor kinderen van 3 tot 10 jaar hebben we ook dagbehandeling (zie de video kinderdagbehandeling bij “de Triangel” hieronder). Ook vindt behandeling, als dat nodig is, thuis plaats.
Hoe we samen naar jullie situatie kijken en wat we hebben afgesproken, leggen we vast in een behandelplan met duidelijke doelen die we regelmatig na een afgesproken periode evalueren met jullie.
Voor internetbehandeling maken we gebruik van het platform Minddistrict. Internetbehandeling wordt altijd ‘blended’ ingezet, dat betekent in combinatie met gesprekken met je behandelaar. Meer informatie over internetbehandeling lees je hier.
Wij streven ernaar om de behandeling zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen. We behandelen zolang als nodig is en evalueren regelmatig of de overeengekomen doelen zijn behaald. Als het einde van de behandeling blijkt dat verdere begeleiding of behandeling nodig is dan adviseren wij welke instantie dat volgens ons het beste kan doen. Uitgangspunt is dat onze zorg tijdelijk van aard is. Zo lang en intensief als nodig, zo kort en beperkt als mogelijk.
Wetenschappelijk onderzoek: de relatie tussen ouderlijke schema’s, ouderschapservaringen en hechting bij peuters
Zuyderland GGZ heeft in samenwerking met de jeugdgezondheidszorg in de Westelijke Mijnstreek onderzoek verricht naar de relatie tussen schema’s van ouders en de hechtingsontwikkeling bij hun tweejarige kinderen. Dit is het eerste wetenschappelijk onderzoek binnen dit aandachtsgebied en is een eerste stap in de richting om kwetsbare ouders vroegtijdig te kunnen signaleren en ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen te voorkomen.
In de eerste twee levensjaren van een kind is het ontwikkelen van een band, ook wel hechting genoemd, met hun ouder/verzorger een van de belangrijkste mijlpalen. Een veilige hechting is van cruciaal belang voor de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen en daarmee hun verdere leven. Het opsporen van vroege voorspellers van hechting is van belang zodat kwetsbare kinderen en hun gezinnen in een vroeg stadium nog beter ondersteund kunnen worden. Twee van deze mogelijke vroege voorspellers van hechting zijn zogenaamde (disfunctionele) schema’s van ouders en hun ouderschapservaringen.
Met schema’s worden de opvattingen, emoties en houding ten aanzien van jezelf en de wereld om je heen bedoeld. Deze gebruik je (onbewust) om gebeurtenissen te interpreteren en er betekenis aan te geven. Dit beïnvloedt vervolgens weer je gevoelens en gedrag, waaronder ook opvoedgedrag. Ouderschapservaringen zijn ervaringen die de ouder met zijn kind opdoet. Vooral positieve ouderschapservaringen zijn belangrijk voor een veilige hechtingsontwikkeling bij kinderen.
In dit onderzoek is de relatie onderzocht tussen schema’s van ouders, de hechting van peuters en de rol van ouderschapservaringen hierbij. In totaal hebben 136 ouders met hun peuter meegedaan aan het onderzoek. Ouders hebben vragenlijsten ingevuld over hun schema’s, hechting met hun kind en hun ouderschapservaringen. Tijdens het reguliere consult bij het consultatiebureau observeerde de jeugdarts de interactie tussen het kind en hun ouder en vulde op basis hiervan ook een vragenlijst in.
Het onderzoek laat zien dat er een relatie bestaat tussen de schema’s van ouders en de gehechtheidsontwikkeling bij 2-jarigen. Hoe meer (specifieke) disfunctionele schema’s er zijn bij ouders, des te slechter is de hechting met hun peuter. Dit is vooral aanwezig bij ouders met meer positieve ouderschapservaringen.
Wilt u meer weten over dit onderzoek en de resultaten? Lees dan hier verder.
- Over psychische aandoeningen bij kinderen en jeugdigen: kenniscentrum-kjp.nl
- Over psychische problemen speciaal voor jeugdigen: brainwiki.nl
- Oudervereniging Balans voor kinderen met leer- en gedragsstoornissen: balansdigitaal.nl
- Online opvoedingsondersteuning voor ouders met stress, psychische en/of verslavingsproblematiek: kopopouders.nl
- Voor kinderen van ouders met een psychische storing of verslaving. kopstoring.nl
- Wegwijs bij pesten: pestweb.nl
- Antwoorden op veel vragen over de scheiding: ouders-uit-elkaar.nl
- Over psychische gezondheid: wijzijnmind.nl
- Meer informatie over gezondheid apps vindt u op ggdappstore.nl
- Wilt u (vrijblijvend) contact met een ervaringsdeskundige? Kijk dan op de website van Leven in Verandering (LIV) voor meer informatie: www.leveninverandering.nl