Ga naar hoofdinhoud

10 tips om beter te slapen in de hitte

Prachtig (en warm) weer deze dagen! Helaas blijft de hitte wel in je huis hangen en dat is niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust.
We hebben een aantal tips om de nacht zo koel mogelijk door te komen ondanks het warme weer.

Bron: dokter.nl

1. Hou de warmte buiten
De ramen lekker open zetten is een hele natuurlijke reactie bij mooi weer. Maar wanneer de temperaturen langdurig hoog zijn dan kun je overdag beter alle ramen en gordijnen dichthouden. Op deze manier sluit je de warme lucht buiten. Wanneer ’s-avonds de temperatuur weer is gedaald zet dan wel lekker de ramen tegen elkaar open voor de nodige frisse lucht.

2. Doe een pyjama aan
Veel mensen denken dat het helpt om naakt te slapen wanneer het zo warm is, maar een katoenen shirtje is beter. Dit vangt het zweet op dat anders in je beddengoed zou trekken of dat langer op je huid zou blijven waardoor het lichaam teveel afkoelt en je daardoor weer wakker van ligt.

3. Maak een koude ‘deken’
Men zegt dat de Egyptenaren een lap vochtig maakten met koud water en daaronder sliepen. Dit kan natuurlijk ook met een vochtig T-shirt dat met bijvoorbeeld een plantenspuit vochtig is gemaakt. Koel is wel al is niet iedereen fan van deze tip. Zorg trouwens wel dat je het matras beschermt tegen deze vochtige ‘deken’.

4. Koel je kussen
De meeste warmte verlies je via je hoofd. Dus wanneer je een koel kussen hebt koelt je hele lichaam af. Er zijn speciale gelpads bij de drogist te koop die normaliter gebruikt worden bij zwellingen. Maar wanneer je deze gelpads in de vriezer legt en vlak voor het slapen gaan onder je kussen legt dan kun je telkens je kussen omdraaien wanneer deze te warm wordt.

Je kun natuurlijk ook overdag je kussensloop in de vriezer leggen en vlak voor het slapen gaan om je kussen doen. Dat is pas heerlijk koel.

Daarnaast zijn er in de handel speciale boelweitkussens te koop. Het voordeel van zo’n kussen is dat ze de warmte van ons lichaam niet absorberen en daardoor lekker lang koel blijven. Zeker wanneer je ze een tijdje in de vriezer legt.

5. Koel je voeten
Sommige mensen kunnen in de winter niet slapen wanneer ze koude voeten hebben, waarschijnlijk hebben deze mensen in de zomer last met het in slaap vallen wanneer ze warme voeten hebben. Dus stap vlak voor het slapen gaan even met je voeten onder een koude douche of kraan om die warme voeten te koelen.

Een andere manier om je voeten te koelen is om je sokken nat te maken met koud water en deze dan met het slapen aan te doen.

6. Kom koel je badkamer uit
Neem wanneer het al de gehele dag zo warm is een heerlijke verkoelende douche. Maar let er op dat het water niet te koud is want dan moet je lichaam juist weer hee hard werken om de lichaamstemperatuur te verhogen. Lauwwarm of iets koeler douchen dan dat je anders doet werkt al heel verfrissend.

7. Koel je nek
Wanneer de nek afkoelt dan helpt dit de rest van het lichaam om ook af te koelen. Dit kan met een koud kompres of een koude, natte doek maar het kan ook met een water flesje wat een tijdje in de vriezer heeft gelegen. Dit verkoelen is ook erg lekker op je polsen, enkels, voorhoofd en knieholten.

8. Airconditioning
Voor sommigen is een airconditioning de beste oplossing voor het lekker slapen in de hitte. Een constante koele temperatuur waarin je heerlijk onder de dekens kunt slapen. Nu is de aanschaf van een airco wel prijzig en sommige mensen kunnen last krijgen van hun luchtwegen en van een droge huid doordat de lucht droog wordt door de airco.

9. Ventilator
En voor wie een arico te duur is kan een ventilator aanschaffen. Een ventilator zuigt lucht van achter naar binnen en blaast het aan de voorkant er weer uit. Dus zet je ventilator voor je open raam.

10. Eigen airconditioning
Zelf je eigen airconditioning creëren kan door voor je ventilator één of meerdere flessen met ijs of een bak met ijsklontjes neer te zetten. Door het ijs zal de lucht die naar voren wordt geblazen heerlijk koud aanvoelen.