Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland: meeste e-coach gebruikers van Nederland

23 jan 2020

In Zuyderland Medisch Centrum is deze maand de 1500e patiënt aangesloten op een e-coach. En dat is uniek: in geen enkel ander ziekenhuis in Nederland maken zo veel patiënten gebruik van een digitale coach.

De inzet van e-coaches bij diverse specialismen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. De verwachting is dat deze trend ook dit jaar doorzet. De grootste groep patiënten binnen Zuyderland maakt gebruik van MijnIBDCoach (MDL). Van de 2500 IBD-patiënten van Zuyderland heeft nu een derde een persoonlijke coach die hen helpt met de zelfdiagnose door hen te leren om te gaan met hulpmiddelen. Hierdoor staat de zorgverlener/coach veel frequenter in contact met een patiënt dan de reguliere arts. Opvallend: het aantal ziekenhuisopnames voor deze groep patiënten is met ongeveer 50 procent gedaald. Bovendien wordt een grotere therapietrouw gezien.

De grootste relatieve stijging van patiënten met een e-coach werd echter gezien bij de MS Coach. E-coaches worden steeds grootschaliger ingezet, onder meer om de zorg niet onnodig duur te maken. Het face-to-face contact wordt niet vervangen, maar de processen en zorgpaden worden steeds meer afgestemd op de digitale behoefte. Kort gezegd leidt de inzet van e-coaches onder meer tot:

  • Minder ziekenhuisopnames
  • Vermindering spreekuur belasting (ook voor de huisarts)
  • Betere voorbereiding van patiënten op het spreekuur
  • Meer zelfregie voor patiënten
  • Verbetering van de therapietrouw
  • Ondersteuning van zorg op de juiste plek

Zuyderland wil van deze ehealth-toepassingen steeds meer ‘gewone zorg’ maken bij de maatwerkbegeleiding van mensen met een chronische aandoening en een hoge ziektelast. Ook past de e-coach naadloos in de nieuwe strategie van Zuyderland: ‘De beste zorg, zo thuis mogelijk.’