Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland en MUMC+ bundelen krachten voor gynaecologische oncologie en uro-gynaecologie

10 nov 2020

Zuyderland en MUMC+ slaan handen ineen en behouden zo specifieke expertise voor de regio

Zuyderland Medisch Centrum en MUMC+ gaan samenwerken op het gebied van operatieve behandeling van gynaecologisch-oncologische en uro-gynaecologische aandoeningen. Daartoe hebben beide huizen onlangs een overeenkomst ondertekend.

Al geruime tijd worden patiënten met baarmoederhalskanker of kanker aan de vulva (schaamlip) of vagina vanuit Zuyderland verwezen naar het Maastricht UMC+ voor operatieve behandeling. Daar komen nu ook de patiënten bij met (verdenking op) eierstokkanker en patiënten met ‘hoog-risico’ baarmoederslijmvlies-kanker. Deze ingrepen zullen in de toekomst gedaan worden in het Maastricht UMC+ door een gynaecoloog met als aandachtsgebied de gynaecologische oncologie uit Zuyderland Medisch Centrum, samen met een van de gynaecoloog-oncologen uit het Maastricht UMC+.

Vrouwelijke urologie

De samenwerking tussen Maastricht UMC+ en Zuyderland betreft ook de zogenoemde uro-gynaecologische aandoeningen. Uro-gynaecologie, ook wel vrouwelijke urologie genoemd, is de medische discipline gericht op alle mogelijke afwijkingen die zich kunnen voordoen ter hoogte van de onderbuik en de bekkenbodem van de vrouw, bijvoorbeeld blaas- en verzakkingsklachten. In principe worden in de nieuwe samenwerking alle uro-gynaecologische ingrepen uitgevoerd in Zuyderland Medisch Centrum, dus ook de patiënten uit het Maastricht UMC+ zullen in Zuyderland geopereerd worden. Voor de ‘Maastrichtse’ patiënten zal de ingreep worden verricht door een van de gynaecologen met als aandachtsgebied uro-gynaeologie uit het Maastricht UMC+. Voor enkele hoogcomplexe aandoeningen die weinig voorkomen, zal de ingreep worden uitgevoerd door een gynaecoloog met specifieke expertise op het betreffende gebied, dus onafhankelijk van de locatie vanwaar de patiënt afkomstig is.

Volumenormen

De samenwerking tussen beide huizen op het gebied van de gynaecologische oncologie heeft te maken met de volumenormen die de overheid stelt. Er zijn landelijke afspraken gemaakt over het minimaal aantal ingrepen dat klinieken moeten halen om optimale kwaliteit te waarborgen. Door samen te werken blijft expertise voor de regio behouden en kan deze door concentratie van de ingrepen verder uitgebouwd worden. De samenwerking op het gebied van de uro-gynaecologie is onder meer ingegeven door het streven naar een efficiëntere planning en een verkorting van de wachttijden in het Maastricht UMC+.  Tevens draagt het bij tot een versterking van de STZ-status (topklinische ziekenhuizen) van het bekkenbodemcentrum in Zuyderland Medisch Centrum.

De samenwerking is op 3 juni van start gegaan en is akkoord bevonden door de zorgverzekeraars.​​​​​​​

De digitale ondertekening van de overeenkomst, met een afvaardiging van beide ziekenhuizen.