Ga naar hoofdinhoud

Nieuw concept: oncologische behandeling aan huis

27 mrt 2019

Een bijzonder concept heeft zijn intrede gedaan bij Zuyderland. De afdeling Oncologie biedt vanaf nu namelijk in de hele regio oncologische behandelingen bij de patiënt thuis aan. Hiermee is Zuyderland uniek in Limburg. Voor zowel de patiënt als Zuyderland heeft het concept belangrijke voordelen: de zorg wordt persoonlijker en met nog meer aandacht, de patiënt hoeft niet meer naar het ziekenhuis te komen en bij het Oncologisch Dagcentrum in het ziekenhuis zijn de behandelmogelijkheden toegenomen.

Tientallen patiënten, woonachtig van Echt tot Vaals, ontvangen sinds kort hun oncologische behandeling aan huis. Deze wordt via een injectie toegediend. Het gaat om zeven vormen van chemo- immuno-, hormonale- of botversterkende therapie. Een aantal patiënten was tot voor kort verplicht hiervoor meerdere keren per week naar het ziekenhuis te komen. Die zorg wordt nu thuis geleverd door oncologieverpleegkundigen van Zuyderland. Alleen voor een consult bij de oncoloog of andere vormen van behandeling komt de patiënt nog naar het ziekenhuis. Het concept past bij de nieuwe strategie van Zuyderland: ‘Zo thuis mogelijk.’ Ziekenhuiszorg wordt daarbij, indien mogelijk, verplaatst naar de thuissituatie.

‘De eerste behandeling vindt wel nog in het ziekenhuis plaats’, vertelt Kirsten Lenaerts. Zij is teamleider bij het Oncologisch Dagcentrum op locatie Sittard-Geleen. ‘Vervolgens wordt bekeken of de patiënt in aanmerking komt voor thuisbehandeling. De keuze voor deze thuistherapie wordt in overleg bepaald. Patiënten in de Westelijke Mijnstreek konden al gebruik maken van deze dienst; vanaf nu kan ook de hele Parkstad-regio worden bediend. Daar zijn we erg trots op.’ Het unieke is dat de patiënt direct behandeld wordt onder supervisie van de oncoloog in het ziekenhuis.

De ambitie is om de thuisbehandeling in de toekomst te laten verlopen in samenwerking met Zuyderland Zorg. Nu wordt de therapie nog gegeven door verpleegkundigen van het Oncologisch Dagcentrum. De nieuwe vorm van behandeling wordt erg op prijs gesteld, zo blijkt uit patiënttevredenheidscijfers. ‘Gemiddeld wordt het gewaardeerd met een 9.6’, aldus Kirsten. ‘Dat is voor onze medewerkers een belangrijke stimulans!’