Ga naar hoofdinhoud

Sterven in een hospice

15 sep 2017

Hoe ziet palliatieve zorg eruit in de praktijk? Volgens Maurice Beurskens, arts in de hospices van Zuyderland , zijn zowel patiënten en hun familie als artsen soms niet goed op de hoogte van wat er mogelijk is. In een uitgebreid artikel in Medisch Contact vertelt hij daarover.

‘Laten we het per dag bekijken.’ Maurice Beurskens hoort het zichzelf dagelijks zeggen. Hij is specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg. Als behandelend arts in twee hospices (vijftien bedden) en de ziekenhuizen van Zuyderland pendelt hij heen en weer tussen Geleen (hospice Daniken) en hospice Mariaveld in Susteren – waar we vandaag op bezoek zijn. We zijn uitgenodigd door Beurskens om te horen over de praktijk van de palliatieve sedatie en euthanasie in de hospicezorg. En in die praktijk gebeurt dikwijls iets anders dan betrokkenen van tevoren hadden bedacht.

‘Het is iets van deze tijd. De meeste mensen zeggen: ik wil mijn dood in eigen hand houden. Euthanasie is voor hen een optie. Maar wanneer het zover is, blijven ze afwachtend. Ze zeggen dat ze zelf willen kiezen: “Als het zover komt, nou, dan weet ik het wel!” Maar mensen deinzen er toch voor terug, als ze een datum moeten prikken voor euthanasie: “Stel dat ik het dinsdag doe, wat dan?” We kunnen het ook afwachten, zeg ik dan meestal.’

Bron: Medisch Contact

Lees meer