Ga naar hoofdinhoud

Russische chirurgen leren van nieuwe operatietechniek

03 okt 2017

Een drietal Russische chirurgen uit het Oncologisch Centrum in Moskou heeft deze week bij Zuyderland een TaTME-operatie bijgewoond. Deze nieuwe kijkoperatie techniek bij endeldarmkanker is relatief uniek in Nederland. Sinds de introductie bij Zuyderland Medisch Centrum in december 2016 zijn inmiddels bijna 40 patiënten via deze techniek succesvol geopereerd.

Minder complicaties, kortere operatietijd, minder blijvende stoma’s en vooral: een nog betere behandeling van endeldarmtumoren. Dat is de kern van de TaTME. Endeldarmkanker wordt normaliter behandeld via een kijkoperatie via de buikholte. De nieuwe techniek zorgt ervoor dat een team van twee chirurgen tegelijkertijd, zowel via de buikholte als via de anus, kan opereren. Op deze wijze kunnen ook de meest lastige endeldarmtumoren succesvol worden behandeld.

Chirurgen Eric Belgers en Meindert Sosef verwerven nationaal en internationaal bekendheid door hun beheersing van de TaTME-operatietechniek. ‘De Russische chirurgen waren zeer te spreken over de nieuwe techniek’, aldus Belgers. ‘Zij oriënteren zich op de mogelijkheden om de TaTME-techniek ook in Rusland te gaan toepassen. We verwachten bij Zuyderland voor het einde van dit jaar de 50e patiënt op deze manier te opereren.’