Ga naar hoofdinhoud

MijnIBDcoach winnaar Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019

28 jun 2019

MijnIBDCoach, een studie van Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)-artsen naar de effecten van telemonitoring bij patiënten met een chronische darmontsteking, is uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019. Zuyderland is een van de vier deelnemende ziekenhuizen aan de studie.

Uit 21 inzendingen selecteerde de vakjury van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten eerder drie genomineerden. De onderzoekers van MijnIBDcoach, waaronder MDL-arts Mariëlle Romberg uit Zuyderland, toonden aan dat de tool helpt om de ziekteactiviteit bij deze groep patiënten beter te monitoren. Dit leidde tot een flinke verlaging van het aantal ziekenhuisopnames (-50%) en polikliniekbezoeken (-36%), plus een verbetering van de therapietrouw. Bovendien kan met de tool een kostenbesparing worden gerealiseerd van 550 euro per patiënt per jaar: in totaal een bedrag van 44 miljoen euro.

MijnIBD-coach wordt binnen Zuyderland ingezet om patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa ook op afstand te begeleiden. Via de online coach kunnen patiënten binnen een persoonlijke en beveiligde internetomgeving  een digitaal dagboek bijhouden en indien nodig chatten met een verpleegkundige of arts. Zo zien de artsen van Zuyderland een verslechtering  eerder aankomen. Begin 2019 werd de 500ste patiënt ingeschreven. Sananet is de ontwikkelaar van de coach en ondersteunt de implementatie op de afdeling. Zuyderland werkt met CZ actief samen om de IBD coach beschikbaar te stellen voor alle patiënten.

In deze video’s maak je kennis met MijnIBDcoach!